Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol na úroveň pred pandémiou

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 31.12.2021

DomovSprávyPočet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol na úroveň pred...

Analýza Penn Wharton Budget Model ukazuje, že americké domácnosti s nízkymi a strednými príjmami minuli v roku 2021 za rovnaké produkty, ktoré si kúpili v roku 2020 alebo 2019, o 7 % viac (v priemere ide o cca 3 500 USD). Pandémia koronavírusu podľa ekonómov tak prehĺbila sociálnu nerovnosť, pretože chudobné domácnosti nesú hlavnú ťažobu rastúcich cien. Väčšia časť ich rozpočtu ide totiž na položky, ktoré prudko zdraželi.

Zistenia sa zhodujú s analýzou údajov z kreditných a debetných kariet, ktorú na začiatku pandémie vykonal ekonóm Harvard Business School Alberto Cavallo. Tá ukázala, že v porovnaní s bohatšími spotrebiteľmi dopadol nárast cien na nízkopríjmových spotrebiteľov zhruba dvojnásobne. Odborníci sa teraz obávajú, že na začiatku roka 2022 dôjde k nárastu chudoby, pretože federálne dávky súvisiace s pandémiou postupne končia.

Pritom počiatočné žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA skončili v roku 2021 na úrovni blízkej predpandemickému obdobiu. Vďaka zlepšujúcej sa situácii na trhu práce sa v priebehu roka žiadosti znížili zhruba štvornásobne. Podľa analýzy údajov federálnej rezervnej banky v St. Louis predstavoval v decembri 2021 priemerný počet počiatočných žiadostí o podporu 199 250 týždenne. V januári roku 2021 bolo pritom podaných okolo 849 000 žiadostí. Súčasné hodnoty sú dokonca nižšie ako z decembra roku 2019. Avšak trh práce môže byť na začiatku roku 2022 ohrozený prudkým nárastom prípadov Covid-19 v súvislosti so šírením vysoko nákazlivej varianty omikrón.

Index spotrebiteľských cien v Španielsku v decembri vzrástol o 6,7 % oproti rovnakému mesiacu minulého roka, čo predstavuje najrýchlejšie medziročné tempo inflácie od roku 1989. Príčinou tohto nárastu je rastúca cena elektriny a potravín.

Najvyšší predstavitelia v Pekingu tento mesiac na zasadnutí o ekonomickom plánovaní varovali, že rast čínskej ekonomiky bude silne závisieť od zotavenia domácej spotreby. Popri problémoch na realitnom trhu je to ďalší dôležitý faktor, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť ekonomický rast v roku 2022. Pandémia koronavírusu mala negatívny vplyv na príjmy čínskych obyvateľov. Celková neistota ohľadom pracovných miest a príjmov znižuje ochotu ľudí utrácať. Nízke spotrebiteľské výdavky tiahnu čínsku ekonomiku dole už od pandémie, pričom v roku 2022 sa zatiaľ nepočíta s pomyselným svetlom na konci tunela. Maloobchodné tržby za prvých 11 mesiacov roku napriek tomu vzrástli o 13,7 % oproti rovnakému obdobiu roku 2020.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Podielové fondy – jediná možnosť ako pravidelne investovať?

Na Slovensku využíva väčšina ľudí na pravidelné investovanie sporiace účty v bankách alebo podielové fondy. Existujú avšak aj iné možnosti ako výhodne pravidelne investovať?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť