Home Správy OPEC+ zvažuje znížiť produkciu ropy. Nemecká ekonomika mierne vzrástla

OPEC+ zvažuje znížiť produkciu ropy. Nemecká ekonomika mierne vzrástla

0
OPEC+ zvažuje znížiť produkciu ropy. Nemecká ekonomika mierne vzrástla

This content has been archived. It may no longer be relevant

Nemecká ekonomika prekvapivo vykázala v druhom štvrťroku medzikvartálny rast o 0,1 %. Ako vyšlo najavo z konečnej správy spolkového štatistického úradu. Pôvodne sa očakávalo, že rast najväčšej európskej ekonomiky zaznamená stagnáciu. Miernemu rastu nemeckého HDP pomohli najmä súkromné ​​a vládne výdavky.

„Napriek zložitým hospodárskym podmienkam vo svete si nemecké hospodárstvo v prvých dvoch štvrťrokoch roku 2022 svoju pozíciu uhájilo.”
Georg Thiel, šéf štatistického úradu

Oba referenčné kontrakty ropy (WTI + CL) dosiahli v stredu trojtýždňové maximá. Stalo sa tak potom, čo saudský minister energetiky upozornil na možnosť, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci (OPEC+) zníži produkciu. Cieľom je podpora súčasných cien.

V rovnakom čase pokračujú rozhovory medzi Európskou úniou, Spojenými štátmi a Iránom o oživení jadrovej dohody z roku 2015. Irán povedal, že dostal od Spojených štátov odpoveď na „konečný“ text EÚ, ktorý má dohodu vzkriesiť. Analytici ANZ Daniel Hynes a Soni Kumari uviedli, že pokiaľ dôjde k dohode, bude to pravdepodobne v krátkodobom horizonte signál pre zníženie cien. Na trh by sa totiž mohla opäť dostať iránska ropa, ktorá doteraz podliehala embargu.

Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle eurozóny sa v auguste prepadol na najnižšiu hodnotu za posledných 26 mesiacov. Podľa údajov zverejnených v utorok ide o hodnotu 49,7. Na základe predbežných údajov dosiahol kompozitný index PMI tiež svoje 16-mesačné minimum na 49,2. Informácie oznámila v utorok americká spoločnosť S&P Global, ktorá poskytuje finančné služby.

“Celkový pokles produkcie bol opäť ťahaný prepadom v spracovateľskom sektore, kde produkcia klesala už tretí mesiac v rade značným tempom.”
zástupca S&P Global

Americký dolár vo štvrtok voči košu hlavných mien poklesol. Stalo sa tak pred prejavom predsedu Federálneho rezervného systému Jeromea Powella o tom, kam sa bude uberať menová politika. Dolárový index, ktorý meria dolár voči šiestim ďalším svetovým menám, sa znížil o 0,15 % na 108,47. Zostal tak neďaleko od svojich najvyšších hodnôt na 109,29, ktorých sa dotkol v polovici júla. Euro sa voči doláru dostalo v utorok na 20-ročné minimá. A to konkrétne na úroveň 0.99005/USD.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.