Nemecko je v recesii. Ekonomická aktivita v USA zaznamenala prudký pokles

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 29.05.2020

DomovSprávyNemecko je v recesii. Ekonomická aktivita v USA zaznamenala prudký pokles

Spolkový štatistický úrad v pondelok zverejnil, že sa nemecká ekonomika v prvom štvrťroku prepadla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 2,2%, čo bol najväčší pokles od finančnej krízy v roku 2009. V predchádzajúcom štvrťroku klesla ekonomika Nemecka o 0,1% a teraz sa teda nachádza v recesii.

Podľa inštitútu Ifo sa však podnikateľská nálada v Nemecku v máji zlepšila, keď sa zvýšila z aprílových 74,2 bodov na 79,5 bodov.

Rusko oznámilo, že zavedie dočasný zákaz dovozu ropných produktov do zeme. Toto obmedzenie by malo trvať do konca septembra a bude zahŕňať vysoko kvalitnú naftu, benzín a letecký petrolej.

Guvernér BoJ Haruhiko Kuroda v utorok varoval, že japonská centrálna banka môže urobiť ďalšie kroky na zmiernenie ekonomického dosahu pandémie koronavírusu.

Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje výskumná skupina Conference Board, v máji vzrástol z 85,7 bodov na 86,6 bodov. Analytici oslovení agentúrou Reuters však predikoval rast na 88 bodov.

Z Béžovej knihy, ktorá bola zverejnená v stredu, vyplynulo, že ekonomická aktivita v USA v apríli a máji kvôli koronavírusu zaznamenala prudký pokles. Najmä poklesli spotrebiteľské výdavky a produkcia v spracovateľskom sektore.

Japonská vláda schválila ďalší balíček na podporu ekonomiky vo výške 31,9 biliónov jenov. Spolu s prvým balíčkom, ktorý bol navrhnutý pred mesiaca, sa jedná o najväčšiu pomoc na svete.

Japonský premiér Šinzó Abe k tomu dodal, že bude chrániť japonskú ekonomiku pred krízou storočia za každú cenu.

Mierny pokles európskej ekonomiky v tomto roku, ako sa spočiatku zdalo, nebude pravdepodobne pravdepodobný, konštatovala guvernérka ECB Christine Lagardeová. Zároveň uistila, že by sme nemali v najbližšej dobe byť svedkami ďalšej dlhovej krízy.

Zo štvrtkových zverejnených fundamentov vyplynulo, že objednávky tovarov dlhodobej spotreby v Spojených štátoch v apríli poklesli o 17,2% po marcovom poklese 16,6%. Konsenzus pritom očakával ešte väčší pokles o 19%.

Hrubý domáci produkt v USA v prvom štvrťroku medzikvartálne klesol o 5% z rastu 2,1% v predchádzajúcom štvrťroku, keď sa očakával pokles o 4,8%.

Týždenný počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti vzrástol v Spojených štátoch o viac ako 2 milióny žiadostí. Za posledný mesiac teda žiadalo viac ako 22 miliónov nezamestnaných o dávky v nezamestnanosti.

V piatok sme sa tiež dočkali zverejnenia HDP v Kanade, ktoré v prvom štvrťroku medzikvartálne kleslo z 0,1% na – 2,1%. V marci bol však medzimesačný prepad až 7,2%, keď sa očakával ešte väčší prepad (- 9%).

Index spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji medziročne klesol z 0,3% na 0,1%, čo bolo v súlade s prognózami analytikov.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť