Podľa štatistík americká ekonomika v máji vytvorila 2,5 mil. nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti sa tak dostala na 13,3%. Trh očakával naopak stratu až 8,3 mil. pracovných miest a mieru nezamestnanosti 19,5%. Rast zamestnanosti v máji bol najvyšší v americkej histórii od roku 1939.

Schodok českého štátneho rozpočtu v máji stúpol na 157,4 miliárd korún, čo predstavuje najhorší májový schodok od založenia ČR.

Agentúra Bloomberg prišla s informáciou, že Čína plánuje zastaviť nákupy sójových bôbov z USA. To však poprel čínsky minister zahraničia.

Index nákupných manažérov v spracovateľskom sektore v Číne v máji vzrástol na 50,7 bodu z aprílových 49,4 bodu. Hodnota indexu nad 50 bodov značí expanziu.

Podľa dát zverejnených organizáciou ADP prišlo v apríli o prácu v Spojených štátoch okolo 2,76 miliónov ľudí. Analytici predpovedali, že o prácu príde až 9 miliónov ľudí.

Hrubý domáci produkt v Austrálii zaznamenal v prvom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom pokles o 0,3%. Jednalo sa o prvý štvrťročný pokles ekonomiky za deväť rokov.

Podľa ruského premiéra Michaila Mišustina sa vyšplhá dvojročný plán obnovy ruskej ekonomiky na 5 biliónov rubľov. Tento plán je rozdelený do troch fáz. V prvej fáze sa musí stabilizovať situácia. Druhá fáza bude zameraná na oživenie ekonomiky a v tretej fáze má dosiahnuť ruská ekonomika prinajmenšom rast 2,5%.

Švajčiarska ekonomika klesla v prvom štvrťroku medzikvartálne o 2,6%, čo je najhlbší prepad od roku 1980. Konsenzus očakával, že ekonomika klesne len o 2,1%. Švajčiarsky štatistický úrad predpokladá za celý tento rok pokles ekonomiky o 6,7%. V budúcom roku by však malo dôjsť k pomalému rastu hospodárstva.

Európska centrálna banka na svojom zasadnutí ponechala základnú úrokovú sadzbu na 0%. Aj depozitná sadzba zostala nezmenená (-0,5%). Centrálna banka sa však rozhodla pre navýšenie objemu nákupu cenných papierov zo 750 miliárd eur na 1,35 bilióna eur. Núdzový program nákupu cenných papierov (Peppy) má “bežať” minimálne do konca júna 2021. Úrokové sadzby zostanú na rovnakých či nižších úrovniach do doby, než ECB bude presvedčená, že sa inflácia blíži ku 2%.

Nezamestnanosť v eurozóne v apríli dosiahla 7,3% z marcových 7,1%. Analytici oslovení agentúrou Bloomberg očakávali nárast nezamestnanosti na 8,3%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.