Ceny ropy zažili v pondelok ráno historický pokles, a to až o 34%, čo zodpovedalo cene $ 27,34 za barel. Tento pokles bol vyvolaný jednak znížením dopytu, za čo môžu z veľkej časti obmedzenia pohybu zavedené v niektorých krajinách, ako opatrenie proti šíreniu koronavírusu. Druhým dôvodom poklesu ceny je zvýšenie produkcie ropy, ktorý vyvolala organizácie OPEC ako odplatu Rusku za neakceptovanie dohody o obmedzení produkcie ropy.

S&P500 a Dow Jones otvorili v pondelok ráno so 7% poklesom, čo vyústilo v pozastavenie obchodovania na amerických burzách po dobu 15 minút. Toto opatrenie sa spustí vždy, keď S&P500 klesne o 7% a jeho hlavnou funkciou je zabrániť panike na americkom trhu.

Počas utorka tiež ohlásilo ukončenie alebo odsunutie sezóny mnoho významných a zárobkových vrcholových líg:

NBA – pozastavená do odvolania

MLB – pozastavená do odvolania

NHL – pozastavená do odvolania

NCAA – ukončenie všetkých turnajov tento semester

XFL – predčasné ukončenie sezóny

Bank of England rozhodla v stredu o znížení výšky úrokových sadzieb o 50 bps. Anglický premiér Boris Johnson tiež oznámil, že Spojené Kráľovstvo prechádza do novej fázy opatrení proti koronavírusu zvanej delay.

Spojené štáty v stredu obmedzili vstup do USA, ktorý platí pre všetky krajiny, kde sa momentálne šíri koronavírus. V dôsledku tohto opatrenia výrazne poklesli akcie osobných leteckých a lodných prepravcov, napríklad akcie Norweigan Cruise spadli o 27,6% a akcie Royal Carribean o 26,6%.

V Spojených štátoch bolo vo štvrtok opäť pozastavené obchodovanie na S&P500 a Dow Jones po dobu 15 minút. V reakcii na tento pokles oznámil Fed navýšenie jednodňové likvidity pre finančný systém až na 500 mld. USD, čo malo za následok krátkodobé zmiernenie pádu, avšak aj tak S&P500 a Dow Jones zakončil deň s celkovým poklesom o 8%. Goldman Sachs očakáva zníženie úrokovej sadzby o ďalších 100 bps v stredu 18.3.2020

Nemecká vláda plánuje obmedziť ekonomické dopady koronavírusu balíčkom špeciálnych opatrení, na ktoré chce vynahradiť až pol bilióna eur.

V Českej republike bol vo štvrtok zavedený núdzový stav po dobu 30 dní, ktorý má spomaliť šírenie koronavírusu po Českej republike. Minister Toman aj premiér Babiš však uisťujú, že nie je dôvod na paniku a že nedostatok potravín nehrozí. Podľa analytika ČSOB Petra Dufka však môžeme takmer s istotou očakávať spomalenie slovenskej ekonomiky.

Vo štvrtok Európska centrálna banka rozhodla, že zatiaľ nebude meniť výšku úrokových sadzieb, ale rozhodla o zvýšení mesačných nákupov dlhopisov o 120B EUR do konca roka (nie mesačne). Hrubý domáci produkt v Eurozóne vzrástol o desatinu percenta a namiesto očakávaných 0,9% bol 1%, zamestnanosť za rok 2019 vzrástla o 1,1%.

Bank of Japan začala tento týždeň nákup dlhopisov a ETF , aby zvýšila likviditu na japonskom trhu. Nákup má pokračovať do konca mesiaca. Bank of Japan tiež oznámila, že zatiaľ nevidí dôvod na koordináciu zníženia úrokovej sadzby.

V piatok oznámila Južná Kórea, že v pondelok 16.3. začne platiť zákaz shortovania akcií po dobu 6 mesiacov na Korean Stock Exchange. Toto opatrenie má pomôcť spomaliť pád KOSDAQ, ktorý za tento rok už poklesol o 19,4%. Vo štvrtok bolo na KOSDAQ po páde o 8% pozastavené obchodovanie na 20 minút.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.