Najhoršia recesia v histórii EÚ prichádza. Strata 20 mil. pracovných miest v USA

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 08.05.2020

DomovSprávyNajhoršia recesia v histórii EÚ prichádza. Strata 20 mil. pracovných miest v...

Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA opäť zaznamenali rekordné hodnoty. Cez 3,169 mil. Američanov požiadalo o podporu. Ide o pokles oproti predchádzajúcemu týždňu z 3,846 mil., trh avšak očakával 3 mil. Ďalšiu výpovednú hodnotou o vplyvoch opatrení proti koronavírusu má štatistika počtu pokračujúcich (trvajúcich) žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Tá za minulý týždeň vzrástla na 22,647 mil. z 18,011 mil. za predchádzajúci týždeň.

Počet novovytvorených pracovných miest v súkromnom sektore USA podľa agentúry ADP zaznamenal v apríli stratu 20 mil. miest. Pre porovnanie v marci sektor stratil “iba” 149 000 pracovných miest.

V USA sa nálada nelepší. Finálne hodnoty PMI za apríl poklesli na 27 z 40,9 bodov v marci (kompozitný ukazovateľ). Nálada v službách je horšia ako v priemysle z dôvodu ich povahy a zavedených karanténnych opatreniach v krajine.

Európska komisia tento týždeň v rámci ekonomického výhľadu zverejnila, že očakáva v EÚ najhoršej recesii v jej doterajšej histórii. HDP klesne za tento rok o 7,4%. Recesia postihne všetky členské krajiny a bude nasledovať čiastočnou kompenzáciou v roku 2021, a to rastom o 6,1%. Inflácia v EÚ by tento rok mala dosiahnuť iba 0,6% a nezamestnanosť 9%. Ide o odhady s pozitívnym vývojom epidémie a postupným uvoľňovaním ekonomických reštrikcií vo všetkých krajinách.

Za mesiac marec index cien výrobcov v eurozóne zaznamenal medzimesačný pokles o 1,5%. Jednalo sa o najstrmší pokles od krízy v roku 2008.

Banková rada ČNB vo štvrtok znížila úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu na 0,25 percenta. Lombardná sadzba bola znížená na hodnotu 1 percenta, diskontnú bezo zmeny vo výške 0,05 percenta.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Čo by ste mali vedieť o investovaní do podielových fondov

Investovanie do podielových fondov predstavuje populárny a rozšírený spôsob zhodnocovania prostriedkov, ktorý je využívaný predovšetkým bežným retailovým obyvateľstvom po celom svete.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť