Nezamestnanosť v USA v týždni do 6. júna v súlade s očakávaním. 1,5 mil. nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti spĺňa klesajúci trend, avšak ide stále o dvojnásobný počet oproti kríze z rokov 2008/2009. Pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti sa držia pod 21 mil.

FED oznámil ponechanie úrokovej sadzby na nule až do konca roka 2022. Očakáva nezamestnanosť koncom roka v USA na hodnote 9,3%, pokles HDP o 6,5%, infláciu pod 2%.

Analytici z OECD novo-očakávajú tohtoročný pokles globálnej ekonomiky o 6 až 7,6%. Jednalo by sa, mimo vojny, o najhorší pokles za posledných 100 rokov. Pre porovnanie MMF očakáva pokles o 3%, u eurozóny o 7,5%.

Český priemysel sa v apríli takmer vypol. Výroba motorových vozidiel zaznamenala medziročný pokles o 80,1%, výroba gumy a plastu o 48% a ťažba čierneho uhlia o 34,2%. Celková priemyselná výroba klesla medziročne o 33,7%.

Optimizmus medzi menšími podnikmi v USA sa v máji zlepšil a prekonal očakávania trhu. Nárast o 3,5 bodov sa zastavil na hodnote 94,4. Táto hodnota však stále má ďaleko k tej predkoronakrízovej, ktorá sa pohybovala nad 104 bodmi.

Revízia HDP eurozóny za Q1 2020 mierne zlepšila výsledok na – 3,1%. Pokles HDP bol spôsobený predovšetkým menšou spotrebou domácností a hodnotou exportu . Sily proti poklesu pôsobili zo strany vládnych výdavkov a tvorby hrubého fixného kapitálu .

Exportne silné Nemecko v apríli zaznamenalo silný prepad vývozu o historických 31,1%. Už pred príchodom pandémie Nemecko zápasilo s oslabeným zahraničným dopytom z dôvodov obchodných vojen a klesajúcej dynamiky čínskej ekonomiky. Medziročne nemecký priemysel klesol o 25,3%, medzimesačne o 17,9% oproti poklesu 8,9% v marci. Produkcia v automobilovom sektore zaznamenala prepad o 74,6%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.