Medzinárodný menový fond upravil odhad rastu globálnej ekonomiky smerom nahor z 5,5% na 6%. Prognózu fond upravil najmä kvôli ďalším stimulačným opatreniam, ktoré zaviedli vlády v niektorých veľkých ekonomikách a tiež kvôli postupnému pokrytiu obyvateľstva očkovaním. MMF však upozorňuje na veľmi neistý vývoj svetovej ekonomiky, ktorý bude závislý na vyriešení koronavírusovej krízy.

Podľa indexu nákupných manažérov, ktorý zostavuje IHS Markit, sa podnikateľská aktivita v eurozóne v marci medzimesačne vzrástla (53,2 bodu), čo bol prvý nárast od septembra minulého roka, keď index naposledy prekonal hranicu 50 bodov .

Priemyselná výroba v Nemecku vo februári medzimesačne zaznamenala prekvapivý pokles o 1,6%. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom predpovedali nárast priemyselnej výroby o 1,5%. Očakáva sa, že pokles výroby bude len dočasný, keďže k tomu nasvedčuje aj fakt, že napríklad index nálady v priemyslu sa za marec dostal na úroveň 66,7 bodu, čo je historické maximum.

Talianska vláda oznámila, že pripravuje stimulačný balíček vo výške 30 miliárd eur. Týmto balíkom chce vláda pomôcť tamojšej ekonomike, ktorá sa potýka s dôsledkami pandémie. Finančné prostriedky teda budú použité na podporu podnikov, ktoré sú kvôli reštrikciám ohrozené a mohlo by dôjsť k ich zániku.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.