Poľská centrálna banka (NBP) nečakane siahla k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby o štyridsať bázických bodov na 0,5%. Poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki krok banky víta, keď vyhlásil, že je mandátom NBP bojovať s vysokou infláciou .

Novozélandská centrálna banka (RBNZ) sa tiež rozhodla k hiku o štvrť percentuálneho bodu na 0,5%. K tomuto kroku banku viedli razantne zvyšujúce sa ceny bytov aj samotná vysoká inflácia. Vo svojom vyhlásení banka tiež uviedla, že ďalšie zvyšovanie sadzieb je veľmi pravdepodobné. RBNZ naposledy zvýšila sadzbu v júli 2014.

Plynovod Nord Srtream 2, ktorý prostredníctvom Baltského mora spája Nemecko s Ruskom, je už plne dokončený a už sa začal plniť plynom. K plnému spustenie dopravy plynu by podľa odborníkov malo dôjsť počas tohto mesiaca. Prepravná kapacita plynovodu má dosahovať 55 miliárd metrov kubických.

Podľa francúzskeho ministra financií Bruna Le Maira by dohoda o globálnej dani mohla byť hotová do konca tohto mesiaca. Novo by museli nadnárodné firmy platiť daň vo výške 15% tam, kde skutočne podnikajú, a nie tam, kde sídlia. Írsko aj Maďarsko sa ohľadne dohody vyjadrili skepticky.

Medzinárodný menový fond si myslí, že by inflácia mala budúci rok klesnúť na úrovne pred pandémiou. MMF sa tiež domnieva, že inflácia dosiahne svoj vrchol na jeseň tohto roku. Riziko však stále pretrváva vo forme vysokých cien spôsobených výpadky v dodávateľských reťazcoch.

Nemecký priemysel, ktorý je silne zasiahnutý problémy s dodávateľskými reťazcami, vykázal v auguste medzimesačný pokles o 4%. Analytici pritom očakávali pokles iba o 0,4%. Najviac je zasiahnuté automobilové odvetvie, u ktorého sa znížila produkcia automobilov a súčiastok o 17,5% v porovnaní s júlom.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.