MMF očakáva pokles inflácie na budúci rok na úroveň pred pandémiou. Nemecký priemysel nečakane klesol o 4%

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 08.10.2021

DomovSprávyMMF očakáva pokles inflácie na budúci rok na úroveň pred pandémiou. Nemecký...

Poľská centrálna banka (NBP) nečakane siahla k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby o štyridsať bázických bodov na 0,5%. Poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki krok banky víta, keď vyhlásil, že je mandátom NBP bojovať s vysokou infláciou.

Novozélandská centrálna banka (RBNZ) sa tiež rozhodla k hiku o štvrť percentuálneho bodu na 0,5%. K tomuto kroku banku viedli razantne zvyšujúce sa ceny bytov aj samotná vysoká inflácia. Vo svojom vyhlásení banka tiež uviedla, že ďalšie zvyšovanie sadzieb je veľmi pravdepodobné. RBNZ naposledy zvýšila sadzbu v júli 2014.

Plynovod Nord Srtream 2, ktorý prostredníctvom Baltského mora spája Nemecko s Ruskom, je už plne dokončený a už sa začal plniť plynom. K plnému spustenie dopravy plynu by podľa odborníkov malo dôjsť počas tohto mesiaca. Prepravná kapacita plynovodu má dosahovať 55 miliárd metrov kubických.

Podľa francúzskeho ministra financií Bruna Le Maira by dohoda o globálnej dani mohla byť hotová do konca tohto mesiaca. Novo by museli nadnárodné firmy platiť daň vo výške 15% tam, kde skutočne podnikajú, a nie tam, kde sídlia. Írsko aj Maďarsko sa ohľadne dohody vyjadrili skepticky.

Medzinárodný menový fond si myslí, že by inflácia mala budúci rok klesnúť na úrovne pred pandémiou. MMF sa tiež domnieva, že inflácia dosiahne svoj vrchol na jeseň tohto roku. Riziko však stále pretrváva vo forme vysokých cien spôsobených výpadky v dodávateľských reťazcoch.

Nemecký priemysel, ktorý je silne zasiahnutý problémy s dodávateľskými reťazcami, vykázal v auguste medzimesačný pokles o 4%. Analytici pritom očakávali pokles iba o 0,4%. Najviac je zasiahnuté automobilové odvetvie, u ktorého sa znížila produkcia automobilov a súčiastok o 17,5% v porovnaní s júlom.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť