Ministerstvo financií ČR aj Česká národná banka sa opäť zhodli na tom, že zatiaľ pre Českú republiku nie je vhodné prijímať euro. Toto vyplynulo z pravidelnej analýzy, ktorá vyhodnocuje plnenie maastrichtských konvergenčných kritérií a úrovne zladenosti miestnej ekonomiky s ekonomikou eurozóny. Vstupe do eurozóny nie je ani naklonená súčasná vláda podľa svojho programového vyhlásenia.

Priemyselná výroba zaznamenala v októbri rast 3,2%, čo predstavuje najväčší rast od júna. Konsenzus pritom očakával rast iba o 1,6%. Automobilový priemysel dokonca v októbri vzrástol o 10%.

Podľa správy BoE hodnotiacej zdravie bankového sektora sú britskej banky dostatočne kapitálovo vybavené na to, aby zvládli koronavírusovú krízu aj brexit . Centrálna banka však varovala, že ak sa Británii nepodarí uzavrieť dohodu s EÚ, tak by mohla na tamojšom finančnom trhu zavládnuť nestabilita a narušenia finančných služieb, čo by predovšetkým postihlo klientov z EÚ. BoE ďalej zmiernila bankové predpisy zavedené pri prvej vlne koronavírusu a dokonca povolila bankám možnosť opäť vyplácať dividendu .

Európska únia a Británia majú do nedele čas sa dohodnúť, avšak podľa slov šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyen je pravdepodobnosť naklonená k “no deal”. Vyjednávací tím Veľkej Británie tvrdí, že sa ostrovnej ekonomike bude dariť dobre aj bez dohody a teda nehodlajú ustupovať zo svojich požiadaviek.

Nemecké hospodárstvo tento rok zaznamená miernejšie spomalenie, než sa pôvodne predikovalo, uviedla vo svojej správe nemecká Bundesbank. Teda HDP by malo klesnúť iba o 5,5%, pôvodne banka očakávala zníženie ekonomickej aktivity o 7,1%.

Európska únia sa konečne dohodla na schválení európskeho záchranného fondu vo výške 750 mld. euro a tiež schválila fiškálny rozpočet na nasledujúcich šesť rokov. Najväčšou prekážkou pre schválenie tohto balíka predstavovala doložka, ktorá podmieňuje čerpanie prostriedkov dodržiavaním princípov právneho štátu, čo sa nepáčilo Poľsku a Maďarsku. Nakoniec sa muselo prikročiť ku kompromisu, kedy o prípadnom postihu pri nedodržiavaní rozhodne Európsky súdny dvor a bude sa vzťahovať iba na záväzky spojené s novo dohodnutým rozpočtom .

Európska centrálna banka na svojom decembrovom zasadnutí odsúhlasila navýšenie programu PEPP (núdzový pandemický program nákupu aktív ) o 500 miliárd eur a predĺženie jeho fungovania minimálne do marca 2022.

Program skupovania aktív (APP) centrálna banka ponechala bez zmeny na úrovni 20 miliárd / mesačne. Tento program by potom mal byť ukončený tesne predtým, než dôjde k zvyšovaniu úrokových sadzieb.

Ďalej tiež ECB predĺžila program TLTRO, ktorý je zameraný na poskytovanie likvidity , do konca júna 2022.

Index CPI sa v Spojených štátoch v novembri zvýšil v medziročnom porovnaní o 1,2%. K rastu inflácie pomohli predovšetkým zvyšujúce sa ceny energií, zatiaľ čo ceny potravín klesali. Jadrová inflácia , ktorá práve nezahŕňajú tieto zložky, sa medziročne zvýšila iba o 0,2%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.