Miera nezamestnanosti v USA zostala na 3,6 %. V rámci intervencií ČNB vydala 86 mld. Kč

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 08.07.2022

DomovSprávyMiera nezamestnanosti v USA zostala na 3,6 %. V rámci intervencií ČNB...

Ministerstvo práce uviedlo, že miera nezamestnanosti sa v USA nezmenila a zostala na 3,6 %. Zamestnávatelia vytvorili v júni 372 000 pracovných miest. A to napriek spomaľujúcej ekonomike, vysokej inflácii a rastu úrokových sadzieb. Ekonómovia v prieskume agentúry Bloomberg predpokladali nárast približne o 270 000 pracovných miest. Podľa odhadov Moody’s Analytics sa do konca roka priemerný mesačný nárast pracovných miest spomalí na niečo málo cez 100 000.

Poprední ekonómovia pripúšťajú, že pravdepodobnosť recesie v USA vzrastá. Taký scenár by pravdepodobne znamenal čisté mesačné straty pracovných miest pre USA. Napriek tomu však veria, že k recesii v najbližších 12 mesiacoch nedôjde.

Čínske ministerstvo financií zvažuje, že umožní miestnym vládam predať 1,5 bilióna jüanov (220 miliárd USD) špeciálnych dlhopisov v druhej polovici roka. Ide o bezprecedentné zrýchlenie financovania infraštruktúry zamerané na podporu sužovanej ekonomiky krajiny. Predaje dlhopisov boli pôvodne plánované na budúci rok. Bolo by to prvýkrát, kedy bola emisia týmto spôsobom urýchlená. Podčiarkuje to rastúce obavy vlády zo zlého stavu druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Si Ťin-pchingova vláda sa snaží dostať ekonomiku späť na cestu k dosiahnutiu ročného cieľa rastu okolo 5,5 %.

Rezignácia britského premiéra Borisa Johnsona priniesla vo štvrtok ľahkú úľavu libre, ktorá sa kvôli obavám z recesie prepadala voči doláru a euru, zatiaľ čo index britského akciového trhu FTSE dokázal po nedávnom výpredaji stúpať. Ako často hovoria ekonómovia, trhy neznášajú neistotu. Po rezignácii Johnsona sa obchodníci budú musieť vysporiadať s otázkou, kto príde po ňom. Paul Dales, hlavný ekonóm Spojeného kráľovstva z Capital Economics, dodal, že odchod premiéra môže znamenať, že fiškálna politika musí byť trochu voľnejšia a menová politika musí byť o niečo prísnejšia.

Česká národná banka vynaložila v máji v rámci intervencií na udržanie menového kurzu českej koruny 86 miliárd Kč. Jednalo sa o najväčšiu čiastku od ustúpenia od kurzového záväzku v roku 2017. V tej dobe, ale národná banka zabraňovala korune v posilňovaní. Intervencia na spevnenie kurzu koruny začala 12. mája. Len deň potom, čo bol guvernérom ČNB menovaný Aleš Michl.

“Je to jej iba druhá intervencia za posilnenie koruny od roku 2000. Prvá sa uskutočnila krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu tento rok v zime.”
Lukáš Kovanda, hlavný analytik Trinity Bank

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť