Pondelok

Člen výkonnej rady ECB Cour v pondelok oznámil, že centrálna banka má dostatok nástrojov, ktoré nebude váhať použiť pri zhoršení ekonomiky.

Podľa prieskumu britskej obchodnej komory sú firemné investície v Británii na najnižších úrovniach za desať rokov. Aj samotná BoE už dlhodobo upozorňuje na neuspokojivý vývoj investícií, ktorý je poznačený neistotou spojenou s brexitom .

Utorok

Mario Draghi v utorok konštatoval, že ak sa výhľad ekonomiky eurozóny nezlepší, tak budú potrebné ďalšie stimuly. Ďalej dodal, že banka zváži svoje možnosti v nasledujúcich týždňoch. Podľa agentúry Reuters boli jeho slová jedným z najvýraznejších obratov v menovej politike za osem rokov. Americký prezident Donald Trump nelenil a na Draghiho slová zareagoval podráždene s tým, že podľa neho ide o neférové ​​oslabovanie eura a zvýhodnenie na úkor USA. Menový pár EUR / USD po holubica komentároch guvernéra ECB sa okamžite vydal na juh a v utorkovej seansi oslabil o 0,22%.

Inflácia v eurozóne v máji zaznamenala medziročný pokles rastu z 1,7% na 1,2%.

Zo zápisnice z posledného zasadnutia RBA vyplynulo, že väčšina členov sa domnieva, že do budúcnosti bude potrebné viac uvoľniť monetárnu politiku. Banka aj naďalej bude pozorne sledovať vývoji na trhu práce, ktorého vývoj bude dôležitý pre ďalšie smerovanie menovej politiky. V zápise tiež stálo, že pretrvávanie utlmenej inflácie ohrozuje inflačné očakávania.

Trump oznámil, že mal telefonát so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, s ktorým sa dohodol na rozhovore na G20. Čínsky prezident následne schôdzku potvrdil.

Streda

Menový výbor americkej centrálnej banky na svojom stredajšom zasadnutí ponechal základnú úrokovú sadzbu v pásme 2,25-2,50%. Vo svojom vyhlásení však naznačil jej prípadné zníženie v reakcii na zvýšenú ekonomickú neistotu a na očakávaný pokles inflácie. Výbor tiež vypustil svoj prísľub, že ohľadom úrokových sadzieb bude “trpezlivý”. Guvernér Powell na tlačovej konferencii oznámil, že vo vyhlásení nastali významné zmeny. Akciové trhy v Spojených štátoch prijali vyhlásenie veľmi kladne, keď hlavné americké indexy zakončili stredajšie obchodovanie v zelenom.

Medziročná inflácia vo Veľkej Británii v máji sa podľa očakávania ukotvila na 2%.

V Kanade naopak index CPI v máji medziročne stúpol z 2% na 2,4%.

Štvrtok

Guvernér RBA Lowe vo štvrtok oznámil, že nie je nereálne očakávať ďalšie cut a že banka potrebuje mieru nezamestnanosti okolo 4,5%.

Zo zasadania BoE vyplynulo, že je potrebné postupné a limitované sprísnenie menovej politiky, ale len za predpokladu hladkého brexitu. Ďalej banka uviedla, že od mája sa zvyšuje riziko poklesu kvôli obchodným vojnám. Britská ekonomika bude podľa banky v druhom kvartáli stagnovať, ešte minulý mesiac pritom BoE očakávala, že ekonomika vykáže rast o 0,2%.

Piatok

Cena zlata sa v piatok vyšplhala nad psychologickú hranicu 1400 USD za trojskú uncu, čo predstavuje viac ako šesťročné maximum. Za posilnením predovšetkým stojí oslabujúci dolár a nižšie výnosy štátnych dlhopisov po stredajšom holubičom zasadnutí FOMC .

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.