Nastávajúci americký prezident Joe Biden oznámil návrh nového balíka opatrení vo výške takmer dvoch biliónov dolárov na podporu najväčšej ekonomiky na svete. Balík by mal zahŕňať priamu platbu 1 400 dolárov drvivej väčšine Američanov a dodatočný príspevok nezamestnaným by mal stúpnuť na 400 dolárov týždenne.

Z predbežnej správy nemeckého štatistického úradu vyplynulo, že sa nemecká ekonomika v minulom roku zaznamenala pokles o 5%. Pokles bol tak o niečo miernejší ako pôvodne očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí sa domnievali, že nemecká ekonomika zostúpi o 5,1%.

Americko-čínska obchodná rada (USCBC) zverejnila štúdiu, podľa ktorej obchodné vojna vedená Donaldom Trumpom spôsobila v Spojených štátoch stratu až 245 tisíc pracovných miest. Postupné znižovanie ciel a obchodného napätia by mohlo do roku 2025 vytvoriť 145 tisíc pracovných miest, dodala rada.

Guvernér BoE Andrew Bailey konštatoval, že vďaka novým reštrikciám kvôli šíreniu koronavírusu sa britská ekonomika nachádza vo veľmi zložitej situácii. Oživenie ekonomiky podľa bankára možno očakávať až budú reštrikcie ukončené. Bailey odmietol zavedenie záporných úrokových sadzieb, pretože by to spôsobilo mnoho komplikácií. Negatívne sadzby by napríklad mali neblahý vplyv na poskytovanie pôžičiek komerčnými bankami .

Talianska vláda odhlasovala nový stimulačný balík vo výške 32 miliárd eur, ktorý má pomôcť talianskej ekonomike čeliť nepriaznivým vplyvom pandémie. Schodok rozpočtu by sa tak mal zvýšiť približne na 9% z predtým predpokladaných 7%.

Šéfka ECB Christine Lagardová sa domnieva, že k hospodárskej expanzii v eurozóne dôjde, až opadne neistota spojená s pandémiou. Zároveň tiež uistila, že európske orgány majú všetky nástroje na prekonanie krízy. Problém by podľa guvernérky mohol nastať, keby “lockdown” neskončili do konca tohto prvého kvartálu.

Nemecko po prvýkrát od roku 2011 hospodárilo so schodkom, ktorý vlani predstavoval necelých 159 miliárd eur. Išlo teda o druhý najvyšší schodok od znovuzjednotenia súčasnej najväčšej ekonomiky v Európe.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.