Kríza na Ukrajine: Do akých akcií investovať?

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 28.02.2022

DomovSprávyKríza na Ukrajine: Do akých akcií investovať?

Invázia ruských vojsk na Ukrajinu pokračuje už piatym dňom. Hoci sa dnes uskutočnia rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou, nikto nedokáže odhadnúť, aký výsledok sa dosiahne. Rusko sa tiež ocitá čím ďalej tým viac v medzinárodnej izolácii a dopadajú naň početné sankcie.

Na svetových trhoch aj medzi investormi tak prirodzene panuje neistota. Ako v súčasnej situácii ochrániť svoje portfólio? Do čoho sa teraz oplatí investovať? Ktoré akcie predstavujú príležitosť a aké cenné papiere môžu byť rizikové? V článku vám prinášame pohľady analytikov a investorov na aktuálnu situáciu. Rozoberieme si niektoré možné dôsledky vojny na Ukrajine a pozrieme sa na akcie, ktoré by mohli byť zaujímavou investičnou príležitosťou.

Konflikt na Ukrajine ako hrozba pre cenu ropy a zemného plynu?

Hrozí rast cien ropy a zemného plynu? V súčasnej situácii sa dokonca hovorí aj o scenároch, kedy by Rusko mohlo prestať dodávať zásoby týchto komodít do Európy. Situácia je veľmi neistá. Vzhľadom na to, že Rusko produkuje až 12 % svetovej ropy a 17 % zemného plynu, môže sa toto riziko zdať vysoké. Ak bude distribúcia plynu a ropy z Ruska zastavená (alebo znížená), možno očakávať rast cien v Európe.

Analytik JPMorgan Chase Michael Cembalest uvádza, že až 40 % zemného plynu a 27 % zásob ropy pochádza z Ruska. Naopak Spojené štáty dovážajú z Ruska iba 1-3 % svojej ropy a plynu. Ukrajina zohrávajú tiež dôležitú úlohu v poľnohospodárstve. Konflikt môže tento štát poškodiť aj na dlhú dobu, čo pre Európu prináša riziko vo forme zníženého dovozu mäkkých komodít (najmä obilnín).

Dôsledky sankcií a odstrihnutie Ruska od systému SWIFT?

Západné krajiny na čele s USA na Rusko zoslali veľmi tvrdé sankcie a jedna z tých najvýznamnejších je odrezanie Ruska od finančného systému SWIFT. Vybrané ruské banky tak nemôžu vykonávať väčšinu medzinárodných transakcií, predovšetkým tých so západom. Pre Rusko bude tento krok mať významný vplyv a už teraz môžeme vidieť drastický prepad ruského rubľa. Pre Európu však tento krok nie je zadarmo. Hoci tieto sankcie zrejme poškodia predovšetkým Rusko, môže dôjsť k negatívnemu efektu aj v západnom svete.

Až 70 % zemného plynu z Ruska prúdi priamo do Európy a odlúčenie Ruska od SWIFTu pravdepodobne povedie k výraznému poklesu ich ponuky. To zrejme Rusko donúti vykonávať väčšinu svojho zostávajúceho obchodu s Čínou, ktorá z toho môže profitovať.

Čína si už v roku 2015 vytvorila vlastný finančný systém CIPS (Cross-Border Interbank Payment System). Ten mal Číne priniesť vyššiu integráciu juanu na medzinárodnom trhu. Tento finančný systém využíva 30 bánk z Japonska, 23 bánk z Ruska a ďalších 31 bánk z afrických štátov. CIPS je pod záštitou People’s Bank of China (PBOC). CIPS však nie je jedinou alternatívou SWIFTu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť