Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok uviedla, že nový koronavírus bude mať za následok pokles novozélandskej ekonomiky v prvej polovici tohto roka, avšak v druhej polovici roka očakáva premiérka opätovné oživenie.

Hrubý domáci produkt v Japonsku vo štvrtom štvrťroku minulého roka poklesol medziročne o 6,3% z rastu 0,5% v predchádzajúcom štvrťroku. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom očakávali miernejší pokles a to o 3,7%.

V utorok austrálska centrálna banka RBA zverejnila zápisnicu zo svojho posledného zasadnutia, v ktorom uviedla (už po niekoľkýkrát), že je vhodné ponechať úrokovú sadzbu na súčasnej úrovni. Ďalej banka konštatovala, že bude rozumné ponechať sadzby na nízkych úrovniach po dlhšiu dobu a že rýchlejší rast miezd by uvítala.

Zápis teda vyšiel skôr neutrálne, keď RBA neposkytla príliš informácií ohľadom ďalšieho smerovania sadzieb.

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii v decembri stagnovala podľa očakávaní na 3,8%.

Nemecký ZEW index ekonomického sentimentu vo februári zaznamenal pokles z 26,7 bodu na 8,7 bodu.

Zo stredajších dát o infláciu , ktoré dorazili z Veľkej Británie, vyplynulo, že sa index spotrebiteľských cien viac priblížil k cieľu BoE , keď v januári medziročne vzrástol z 1,3% na 1,8%. Konsenzus pritom očakával rast o 1,6%.

Zápisnica zo zasadania FOMC tiež nepriniesol príliš nových informácií. Americká centrálna banka v ňom uviedla, že súčasné nastavenie politiky je teraz vhodné a že ekonomický rast v tomto roku by mal pokračovať miernym tempom.

PBoC po troch mesiacoch vo štvrtok opäť znížila primárnu úrokovú sadzbu (LPR), čím sa snaží podporiť miestnu ekonomiku, ktorá je postihnutá koronavírusom. Úroková sadzba bola teda znížená podľa očakávania trhu z 4,15% na 4,05%. Analytici očakávajú v tomto roku ďalšie znižovanie sadzieb a tiež fiškálne stimuly.

ECB tiež zverejnila zápisnicu zo svojho zasadnutia, v ktorom stálo, že centrálna banka potrebuje viac údajov, aby zistila, či náznaky stabilizácie poskytnú pevnejší základ pre optimizmus. Nedávne dáta poukazujú na pozitívne ale skromný rast pod potenciálom, uviedla ďalej banka.

V piatok bol z eurozóny zverejnený index CPI za január, ktorý vzrástol z decembrových 1,3% na 1,4%. K rýchlejší inflácii prispelo predovšetkým zdražovanie energie.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.