Pri pondelkovom rokovaní zástupcov krajín Európskej únie ohľadom prijatia rozpočtov na roky 2021 – 2027 sa maďarskí a poľskí zástupcovia rozhodli zablokovať schválenie toho rozpočtu. Obom krajinám vadí, že vyplácanie peňazí z európskych fondov bude podmienené dodržiavaním princípov právneho demokratického štátu.

Japonská ekonomika v treťom štvrťroku medziročne stúpla o 21,4%, čo predstavuje najväčší nárast od roku 1980. Analytici sa domnievali, že japonská ekonomika pridá iba 18,9%. Tretia najväčšia ekonomika na svete sa tak dostala z recesie.

Novozvolený americký prezident Joe Biden na utorkovej virtuálnej schôdzi so zástupcami odborov a vedenia technologických či automobilových spoločností oznámil, že dopady pandémie na americkú ekonomiku je potrebné naliehavo riešiť vládne pomocou. Medzi jeho hlavné ekonomické ciele zaradil vytvorenie dobre platených pracovných mať a zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy na 15 USD.

Index spotrebiteľských cien v eurozóne v októbri medziročne poklesol o 0,3%, vyplynulo zo stredajších dát, ktoré zverejnil Eurostat. Analytici oslabenie inflácie na túto úroveň očakávali.

Naopak vo Veľkej Británii sa inflácia zvýšila v októbri v medziročnom porovnaní o 0,7%, čo bolo mierne nad odhadmi trhu (0,6%).

Turecká centrálna banka (TCMB) sa vo štvrtok rozhodla radikálne zvýšiť základnú úrokovú sadzbu z 10,25% na 15%. Týmto krokom banka očakáva zníženie inflácie a zamedzenie ďalšieho prepadu tureckej líry.

Lira sa od začiatku roka prepadla voči americkému doláru približne o 30%. Miera inflácie sa teraz v Turecku nachádza okolo 12%.

Z piatkových dát britského štatistického úradu vyplynulo, že si britská vláda v októbri požičala 22,3 miliárd libier, čo predstavuje rekord za akýkoľvek doterajšie október. Jedná sa o 94% vyššiu sumu v porovnaní s vlaňajším októbrom. Od začiatku roka si tak britská vláda už vypožičala 214,9 miliárd libier.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.