Index spotrebiteľských cien (CPI) v USA v apríli zaznamenal medziročný nárast o 4,2%. Naposledy bolo takto vysoké číslo reportované v septembri 2008. Jadrová inflácia sa potom vyhupla z 1,6% a rovné 3%. Zverejnený fundament viedol k výpredajom na amerických akciových trhoch, keďže investori sa začali obávať, že Fed bude musieť kvôli zvýšenej inflácii uťahovať uvoľnenú monetárnu politiku oveľa skôr, než sa doteraz očakávalo.

V Českej republike tiež rastie inflácia , keď sa v apríli index spotrebiteľských cien medziročne zvýšil z 2,3% na 3,1%, čo bolo nad odhadmi analytikov, ktorí predpovedali nárast len ​​o 2,7%. Podľa riaditeľa menovej sekcie ČNB Petra Krála by malo dôjsť k zmierneniu inflačných tlakov až počas jesene, teda až začne odznievať momentálny rast dovozných cien.

Z prieskumu zverejneného inštitútom ZEW vyplynulo, že dôvera investorov v nemeckú ekonomiku bola v máji najvyššia za dvadsať rokov. Index dôvery investorov totiž posilnil o 13,7 bodu na 84,4 bodu. Podľa prezidenta inštitútu ZEW Achima Wambach za optimizmom stojí spomalenie tretej vlny epidémie.

Francúzska ekonomika sa podľa tamojšieho ministra financií vráti na úroveň pred koronakrízou v polovici budúceho roka. “V prvom štvrťroku sa vrátil ekonomický rast. Myslím, že v roku 2021 hospodárstvo výrazne posilní, “dodal Bruno Le Maire.

Európska únia schválila ČR program na podporu podnikov zasiahnutých koronakrízou v hodnote 50 mld. korún. Program sa týka všetkých podnikov okrem tých, ktoré spadajú do finančného sektora. Prostriedky teda môžu získať podniky, ktoré preukážu pokles príjmov oproti obdobiu pred príchodom Covid-19.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.