Inflácia v USA rastie najrýchlejšie od roku 1981. Twitter žaluje Elona Muska

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 15.07.2022

DomovSprávyInflácia v USA rastie najrýchlejšie od roku 1981. Twitter žaluje Elona Muska

Sociálna sieť Twitter podala žalobu na Elona Muska po tom, čo miliardár konštatoval, že odstupuje od dohody o prevzatí spoločnosti vo výške 44 miliárd USD. Šéf Tesly vyhlásil, že Twitter neposkytol informácie o počte falošných a spamových účtov na platforme. A preto ponuku stiahol. Twitter následne požiadal súd v Delaware, aby nariadil Muskovi dokončiť fúziu za dohodnutých 54,20 USD za akciu.

Dolár vo štvrtok obnovil svoj neúprosný rast. Ten je poháňaný ako očakávaním rýchlejšieho sprísnenia politiky Federálneho rezervného systému (Fed), tak aj zvyšujúcimi sa obavami z recesie. Dolár sa dostal na nové 24-ročné maximá voči japonskému jenu. Voči euru potom dosiahol paritu.

Ropa WTI sa tento týždeň dostala pod 100 USD za barel a cena naďalej klesala. Čierne zlato dostali pod tlak zverejnené dáta o inflácii v USA. Obchodníci ich totiž vyhodnotili ako dôvod pre intenzívnejšie zvyšovanie úrokových sadzieb Fedom. Obchodníci predávali ropné futures kontrakty kvôli obavám, že agresívne zvyšovanie sadzieb s cieľom zastaviť vysokú infláciu spomalí hospodársky rast a tým zasiahne dopyt po rope.

Index spotrebiteľských cien v Spojených štátoch vzrástol v júni o 9,1 % oproti predchádzajúcemu roku. Čo je nad odhadom ekonómov, ktorí predikovali miernejší rast o 8,8 %. Inflácia v USA tak dosiahla najrýchlejšie tempo rastu od novembra 1981.

Rast spotrebiteľských cien v ČR aj naďalej zrýchľuje. Medziročná inflácia v júni vystúpila na 17,2 % 16 % májových. Analytici kvôli cenám energií navyše očakávajú pokračovanie jej rastu. Zemný plyn zdražel takmer o 58 % a elektrina zhruba o tretinu. Teplo a teplá voda boli oproti minulému júnu drahšie o 18,1 %. Za pohonné hmoty ľudia platili o 47,5 % viac.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť