Inflácia v eurozóne dosiahla 3,4%. ČNB razantne zvýšila úrokovú sadzbu o 75 bodov na 1,5%

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 01.10.2021

DomovSprávyInflácia v eurozóne dosiahla 3,4%. ČNB razantne zvýšila úrokovú sadzbu o 75...

Inflácia v eurozóne sa v septembri podľa predbežných dát aj naďalej zvyšovala, keď sa vyšplhala na úroveň 3,4%. Ide o najvyššiu hodnotu za posledných desať rokov. Na raste sa najviac podieľali energie, nasledované potravinami, alkoholom a tabakom.

Britská ekonomika v druhom kvartáli spevnila o 5,5% a ukazuje sa, že sa úspešne zotavuje z krízy spôsobenej koronakrizou. Podľa guvernéra britskej centrálnej banky Andrewa Baileyho by sa tamojšia ekonomika mala vrátiť na úrovne pred krízou na začiatku nasledujúceho roka.

Už štvrtý mesiac po sebe klesá miera nezamestnanosti v Európskej únii. V auguste teda nezamestnanosť klesla na 6,8% z 6,9% v auguste. Najnižšia nezamestnanosť opäť zaznamenala Česká republika (2,9%). Naopak na druhom konci rebríčka sa nachádza Španielsko s mierou nezamestnanosťou vo výške 14%.

Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch v septembri zaznamenala pokles z augustových 115,2 bodov na 109,3. Jednalo sa o tretí pokles po sebe. Podľa organizácie Conference Board stojí za poklesom zvyšujúci sa počet nakazených covid-19, čo zvyšuje neistotu spotrebiteľov ohľadom krátkodobého vývoja ekonomiky.

Česká národná banka na septembrovom zasadnutí rázne zvýšila dvojtýždňovú repo sadzbu o trištvrte percentuálneho bodu na 1,5%, čím reagovala na ekonomické riziká spojené so zvyšujúcou sa infláciou v poslednej dobe. Naposledy sa centrálna banka takto razantne rozhodla zvýšiť sadzbu v roku 1997. Premiér Andrej Babiš aj ministerka financií Alena Schillerová hodnotilo rozhodnutie bankovej rady negatívne. Podľa oboch politikov výrazný hike nevyrieši situáciu so zvyšujúcou infláciou a uškodí ekonomike.

Guvernér Jiří Rusnok uviedol na tlačovej konferencii, že rada vyhodnotila riziká ako výrazne inflačné. “Prijaté rozhodnutie rady sa opiera o letnú makroekonomickú prognózu a informácie získané od jej spracovania,” dodal bankár.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť