Inflácia v ČR vystúpila na 6,6 %. Očakávať môžeme rast až na 10%, tvrdí Holub

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 14.01.2022

DomovSprávyInflácia v ČR vystúpila na 6,6 %. Očakávať môžeme rast až na...

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Českej republike za december predstavoval 6,6 %. Inflácia sa teda teraz nachádza na najvyššej hodnote od septembra 2008. Priemerná inflácia za celý minulý rok potom dosiahla 3,8 %.

„Podľa súčasného pracovného odhadu sekcie menovej ČNB bude januárový medziročný rast spotrebiteľských cien činiť zhruba deväť percent. Tento odhad je pritom v súčasných podmienkach obostretý vysokou mierou neistoty, keď obvyklé preceňovanie tovaru a služieb môže začiatkom tohto roka viesť vplyvom celkovo proinflačnej makroekonomickej klímy k ešte vyššiemu rastu cenovej hladiny. Nedá sa tak úplne vylúčiť, že inflácia bude začiatkom tohto roku po niekoľko mesiacov dosahovať dvojciferné hodnoty,“ konštatoval riaditeľ sekcie menovej ČNB Petr Král.

Člen bankovej rady Tomáša Holubu v TV Nova konštatoval, že inflácia by sa mala priblížiť začiatkom roka k 10 %. Bankár však očakáva, že na konci tohto roka klesne na úroveň 2 %. ČNB v minulom roku razantne zvýšila dvojtýždňovú repo sadzbu na 3,75 % a očakáva sa, že v tomto roku bude aj naďalej pokračovať v sprísňovaní monetárnej politiky.

Tlak na zvyšovanie miezd je podľa šéfa J.P. Morgan Jamieho Dimona najväčší, ktorý za svojho života videl. Pre americkú ekonomiku by to zas taký negatívny vplyv mať nemalo, domnieva sa Dimon. “Je oveľa horšie sťažovať sa na pätnásťpercentnú nezamestnanosť a na recesiu, než sa sťažovať na príliš rýchly rast miezd,” dodal.

Miera inflácie sa v Spojených štátoch vyhupla na 7 %, čo predstavovalo najvyššiu úroveň od júna 1982. K rastu cien najviac prispelo drahšie bývanie a ceny ojazdených automobilov. Ceny benzínov, potravín a ďalšieho tovaru taktiež zaznamenali razantný rast. Medziročná jadrová inflácia sa, ktorá je očistená o ceny energií a potravín, vzrástla na 5,5 %.

Podľa predbežných údajov nemeckého štatistického úradu sa hrubý domáci produkt v najväčšej európskej ekonomike zvýšil o 2,7 %. Nemecké hospodárstvo tak zažilo návrat k rastu po predvlaňajšom prepade o 4,6 %.

„Napriek pokračujúcej pandemickej situácii a rastúcim problémom v dodávateľských reťazcoch sa nemecká ekonomika dokázala zotaviť z predminulého poklesu, hoci hospodársky výkon sa ešte nevrátil na predkrízovú úroveň,“ stálo vo vyhlásení štatistického úradu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť