Ministerstvo práce USA v stredu oznámilo, že index spotrebiteľských cien sa v júli nezmenil. V predchádzajúcom mesiaci pritom vzrástol o 1,3 %. Ekonómovia oslovení denníkom The Wall Street Journal odhadovali júlový nárast o 0,2 %. Miera inflácie za 12 mesiacov (do konca júla) sa pohybuje na 8,5 %. V júni pritom dosiahla 9,1 %, čo bolo 41-ročné maximum. Ostro sledovaný ukazovateľ jadrovej inflácie vzrástol o 0,3 %. V predchádzajúcom mesiaci pritom zaznamenal nárast o 0,7 %. Výpočet jadrovej inflácie pritom nekalkuluje s vybranými potravinami a energiami. Dvanásťmesačná miera inflácie zostala na úrovni 5,9 %.

OPEC vo štvrtok znížil svoju prognózu rastu svetového dopytu po rope v roku 2022 o 260 000 barelov denne. Teraz očakáva, že dopyt v tomto roku vzrastie o 3,1 milióna barelov denne. Ropa Brent zaznamenala rast o viac ako 3% za celý týždeň. Vykompenzovala sa tak časť 14 % prepadu zminulého týždňa, ktorý bol najväčší od apríla 2020. Dôvodom boli obavy z dôsledkov inflácie a zvyšovania úrokových sadzieb.

Podľa ratingovej agentúry Fitch by sa problémy v oblasti nehnuteľností v Číne mohli preniesť aj do ďalších významných odvetví. Najzraniteľnejšie sú spoločnosti pre správu aktív , menší výrobcovia ocele a strojárske a stavebné firmy. Rastú obavy, že by finančné problémy čínskych developerov mohli postihnúť aj zvyšok ekonomiky. Developeri sa stretávajú s tým, že mnoho kupcov domov nespláca hypotéky a čínsky hospodársky rast spomaľuje.

Česká národná banka vo štvrtok vydala správu o menovej politike. Tu publikovala zhrnutie posledných krokov ČNB aj prognózu do budúcnosti. Inflácia počas nadchádzajúcich mesiacov vzrastie mierne nad 20 %. Dvojciferná bude podľa ČNB aj po časť budúceho roka. Spoločne s vysokou jadrovou infláciou tak naďalej bude pokračovať zdražovanie plynu, elektriny a potravín. K rýchlemu poklesu inflácie pod 10 % v priebehu budúceho roka povedie tak odznenie súčasných mimoriadnych cenových tlakov, ako aj doterajšie sprísňovanie domácich menových podmienok.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.