Inflácia v ČR podľa ČNB čoskoro prekoná 20 %. Zdražie plyn, elektrina aj potraviny

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 12.08.2022

DomovSprávyInflácia v ČR podľa ČNB čoskoro prekoná 20 %. Zdražie plyn, elektrina...

Ministerstvo práce USA v stredu oznámilo, že index spotrebiteľských cien sa v júli nezmenil. V predchádzajúcom mesiaci pritom vzrástol o 1,3 %. Ekonómovia oslovení denníkom The Wall Street Journal odhadovali júlový nárast o 0,2 %. Miera inflácie za 12 mesiacov (do konca júla) sa pohybuje na 8,5 %. V júni pritom dosiahla 9,1 %, čo bolo 41-ročné maximum. Ostro sledovaný ukazovateľ jadrovej inflácie vzrástol o 0,3 %. V predchádzajúcom mesiaci pritom zaznamenal nárast o 0,7 %. Výpočet jadrovej inflácie pritom nekalkuluje s vybranými potravinami a energiami. Dvanásťmesačná miera inflácie zostala na úrovni 5,9 %.

OPEC vo štvrtok znížil svoju prognózu rastu svetového dopytu po rope v roku 2022 o 260 000 barelov denne. Teraz očakáva, že dopyt v tomto roku vzrastie o 3,1 milióna barelov denne. Ropa Brent zaznamenala rast o viac ako 3% za celý týždeň. Vykompenzovala sa tak časť 14 % prepadu zminulého týždňa, ktorý bol najväčší od apríla 2020. Dôvodom boli obavy z dôsledkov inflácie a zvyšovania úrokových sadzieb.

Podľa ratingovej agentúry Fitch by sa problémy v oblasti nehnuteľností v Číne mohli preniesť aj do ďalších významných odvetví. Najzraniteľnejšie sú spoločnosti pre správu aktív, menší výrobcovia ocele a strojárske a stavebné firmy. Rastú obavy, že by finančné problémy čínskych developerov mohli postihnúť aj zvyšok ekonomiky. Developeri sa stretávajú s tým, že mnoho kupcov domov nespláca hypotéky a čínsky hospodársky rast spomaľuje.

Česká národná banka vo štvrtok vydala správu o menovej politike. Tu publikovala zhrnutie posledných krokov ČNB aj prognózu do budúcnosti. Inflácia počas nadchádzajúcich mesiacov vzrastie mierne nad 20 %. Dvojciferná bude podľa ČNB aj po časť budúceho roka. Spoločne s vysokou jadrovou infláciou tak naďalej bude pokračovať zdražovanie plynu, elektriny a potravín. K rýchlemu poklesu inflácie pod 10 % v priebehu budúceho roka povedie tak odznenie súčasných mimoriadnych cenových tlakov, ako aj doterajšie sprísňovanie domácich menových podmienok.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť