Inflácia v ČR je 6%, nad očakávaním ČNB. Rusnok oznámil ďalšie zvyšovanie sadzieb

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 10.12.2021

DomovSprávyInflácia v ČR je 6%, nad očakávaním ČNB. Rusnok oznámil ďalšie zvyšovanie...

Bank of Canada na svojom poslednom zasadnutí v tomto roku ponechala základnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,25 %. To, že centrálna banka zostane vo vyčkávajúcom móde analytici očakávali, takže nešlo o žiadne prekvapenie zo strany banky. Centrálna banka sa obáva, že omikrón by mohol mať vplyv na rast ekonomiky, pretože by mohol viac narušiť dodávateľské reťazce a znížiť dopyt po niektorých službách. Bank of Canada tiež informovala, že aj keď došlo k oživeniu kanadskej ekonomiky, tak tá sa stále nachádza o približne 1,5% nižšie ako pred vypuknutím pandémie. Čo sa týka inflácie, tak u nej banka predikuje návrat k 2% v druhej polovici budúceho roka.

Podpredseda SNB Fritz Zurbrügg oznámil, že na konci júla 2022 odstúpi zo svojej funkcie. „Činnosť Fritza Zurbrügga v SNB bola ovplyvnená celosvetovým prostredím nízkych úrokových sadzieb, rôznymi medzinárodnými krízami a mimoriadnymi opatreniami, ktoré musela SNB prijať, aby zabezpečila cenovú stabilitu,“ uviedla centrálna banka vo svojom vyhlásení.

Guvernér PBOC Yi Gang informoval verejnosť, že riziká spojené s čínskymi realitnými firmami by nemali krátkodobo ohroziť hongkonský kapitálový trh. Práva akcionárov a veriteľov spoločnosti Evergrande budú plne rešpektované, dodal Yi.

Novembrová medziročná inflácia v Českej republike dosiahla rovných 6 %, čo je o 1,1 percentuálneho bodu vyššie, než predikovala ČNB vo svojej prognóze. Naposledy v Českej republike bol zaznamenaný 6% rast inflácie v októbri 2008. „Za odchýlkou ​​pozorovaného cenového vývoja od prognózy stála predovšetkým – rovnako ako v októbri – akcelerujúca jadrová inflácia. V rámci cenového jadra ďalej mohutný príspevok imputovaného nájomného. Ten zachytáva náklady vlastníckeho bývania, ktoré majú v tuzemskom indexe spotrebiteľských cien pomerne vysokú váhu a odrážajú dlhotrvajúci rýchly rast cien nehnuteľností a cien v stavebníctve,“ konštatoval riaditeľ sekcie menovej ČNB Petr Král.

Na konferencii Barometer českého priemyslu poznamenal guvernér ČNB Jiří Rusnok, že úrokové sadzby sa stále nenachádzajú na neutrálnej úrovni, a preto banka bude aj naďalej pokračovať v ich zvyšovaní.

“Ešte bude nejaké ďalšie posunutie sadzieb hore. Nie sme ešte ani na neutrálnej úrovni, ktorá je okolo troch percent. Ale tam sa čoskoro dostaneme. Možno čakať, že pôjdeme ešte vyššie a tam nejaký čas aj zotrváme,“ dodal Rusnok.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť