Inflácia v ČR dosiahla 4,1%. Ekonomika v EU sa po recesii vrátila k rastu o 2,1% v Q2

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 10.09.2021

DomovSprávyInflácia v ČR dosiahla 4,1%. Ekonomika v EU sa po recesii vrátila...

Podľa konečných údajov Eurostatu ekonomika v Európskej únii v druhom kvartáli zaznamenala medzikvartálny rast o 2,1%. Došlo tak k obnoveniu rastu po dvojité recesii, ktorá bola spôsobená pandémiou. V krajinách platiacich eurom v porovnaní s prvým štvrťrokom ekonomika spevnila dokonca o 2,1%.

Britská Konfederácia pre nábor pracovníkov informovala, že Británia zažíva rekordný nedostatok záujemcov o voľné pracovné miesta. K nedostatku pracovníkov tiež prispel brexit, ktorý viedol k odlivu pracovnej sily z Európskej únie. Britská obchodná komora sa obáva, že problémy s dodávateľskými reťazcami, a práve nedostatok pracovníkov by mohol viesť k spomaleniu rastu ekonomiky.

Európska centrálna banka na svojom septembrovom zasadnutí oznámila, že plánuje znížiť nákupy dlhopisov v rámci núdzového pandemického programu Peppa. Avšak banka zatiaľ neuviedla žiadne konkrétne informácie, len ohlásila, že sa bude jednať o mierne zníženie tempa, čo trh vyhodnotil ako holubičia rétoriku.

Miera inflácie v Českej republike v auguste dosiahla v medziročnom porovnaní 4,1% po júnových 3,4%. Jedná sa teda o najvyššiu úroveň od novembra 2008. Ceny tovarov aj služieb vzrástli vo všetkých položkách spotrebného koša, avšak najviac sa zvýšili ceny za bývanie.

Podľa niektorých analytikov by rast inflácie mal pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, na čo by mala ČNB reagovať zvýšením svojou základnej úrokovej sadzby. Niektorí dokonca predikujú, že by sme sa hiku mohli dočkať už v tomto mesiaci, a to rovno o 50 bázických bodov.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Podielové fondy – jediná možnosť ako pravidelne investovať?

Na Slovensku využíva väčšina ľudí na pravidelné investovanie sporiace účty v bankách alebo podielové fondy. Existujú avšak aj iné možnosti ako výhodne pravidelne investovať?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť