Inflácia nezadržateľne rastie. Narozdiel od Powella sa podľa Rusnoka nejedná o prechodný jav

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 16.07.2021

DomovSprávyInflácia nezadržateľne rastie. Narozdiel od Powella sa podľa Rusnoka nejedná o prechodný...

Počas dvojdňového vystúpenia šéfa Fedu Jeroma Powella pred Kongresom zaznelo, že finančné inštitúcie v spojených štátoch sú dobre kapitalizované. Inflácia, ktorá sa dostala vysoko nad inflačný cieľ centrálnej banky, v súčasnosti nie je podľa Powella viazaná na obvykle faktory, ako je napätý trh práce či prehriata ekonomika. Tento typ inflácie je v histórii jedinečný a podľa centrálneho bankára bude pre Fed výzvou reagovať na túto infláciu. Preto bude centrálna americká banka aj naďalej pokračovať s hodnotením rizík, ktoré ovplyvňujú infláciu. Powell tiež zopakoval, že sa stále domnieva, že vysoká inflácia je iba prechodným javom a že postupne bude dochádzať k jej poklesu.

Priemyselná výroba v Európskej únii v máji zaznamenala medzimesačný pokles o 0,9%. V eurozóne dokonca výroba klesla o celé percento, keď sa očakávalo, že pokles bude oveľa miernejší (-0,2%). Pokles najviac postihol produkciu energie.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok sa obáva, že u súčasných globálnych inflačných tlakov sa nemusí jednať o prechodný jav, pretože môžu mať hlbšie korene a môžu trvať oveľa dlhšie, než sa väčšina svetových centrálnych bankárov domnieva. Aktuálne problémy s nedostatkom čipov, zdražovaním ropy a ďalších komodít môžu byť naozaj dočasné, ale snaha o dekarbonizáciu svetovej ekonomiky môže mať vplyv na cenu energií, produktov (napr. automobilov) a služieb, čo môže viesť k dlhodobejším inflačným tlakom, dodal bankár.

Index CPI v eurozóne v júli zaznamenal pokles o 10 bázických bodov na 1,9%, čo bolo v súlade s odhadmi analytikov. Došlo tak k zníženiu inflácie po deviatich mesiacoch. Najväčší podiel na raste inflácie mali ceny energií, nasledované cenami jedla, alkoholu, tabaku a služieb.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť