Index spotrebiteľskej dôvery v Nemecku sa prepadol na -1,6 b. Turecká líra klesla o 15 %

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 26.11.2021

DomovSprávyIndex spotrebiteľskej dôvery v Nemecku sa prepadol na -1,6 b. Turecká líra...

Nemecký štatistický úrad vo svojej finálnej správe uviedol, že hrubý domáci produkt najväčšieho obchodného partnera Českej republiky v treťom štvrťroku vzrástol o 1,7 %. Tempo rastu sa tak znížilo o tri desatiny percentuálneho bodu v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. K zvýšeniu HDP predovšetkým prispeli výdavky domácností, z čoho tiež profitovali reštaurácie a hotely. Naopak investície podnikov a štátne výdavky zostali utlmené.

Z prieskumu inštitútu GfK vyplynulo, že kvôli rastúcemu počtu novo nakazených a zvyšujúcej sa inflácie sa dôvera spotrebiteľov rapídne zhoršila, keď sa index spotrebiteľskej nálady prepadol na mínus 1,6 bodu. Záporná hodnota indexu značí, že spotreba bude nižšia ako v rovnakom období minulého roka. Analytici očakávali miernejší pokles indexu na mínus 0,4 bodu.

Spojené štáty v tomto týždni uvalili ďalšie sankcie na projekt Nord Stream 2, keď sankcionovali spoločnosť Transadria, ktorá sa podieľala na výstavbe plynovodu, ktorý má prevádzať plyn po dne Baltského mora z Ruska priamo do Nemecka. Spojené štáty a niektoré ďalšie európske krajiny sa obávajú, že Rusko využije tento plynovod na geopolitické účely.

Turecká líra po príhovore tureckého prezidenta Erdogana, v ktorom obhajoval nedávne zníženie úrokových sadzieb tamojšou centrálnou bankou, zaznamenala druhý najhorší deň vo svojej histórii, keď sa prepadla o úctyhodných 15 %. Erdogan sa dlhodobo usiluje o nízke úrokové sadzby, ktorými chce podporiť vývoz a investície, ktoré povedú k zníženiu miery nezamestnanosti. Na druhej strane však v krajine panuje inflácia blížiaca sa 20 %. Základná úroková sadzba je v súčasnosti na úrovni 15 %. Pritom v septembri ešte dosahovala 19 %.

Americký prezident Joe Biden menoval na post šéfa Fedu Jeroma Powella, ktorý tak povedie americkú centrálnu banku už druhé funkčné obdobie. Ekonómovia hodnotia doterajšie pôsobenie Powella pozitívne, keď najmä oceňujú jeho podporu ekonomiky počas pandémie. Aktuálne však Fed čelí tlaku na sprísnenie monetárnej politiky kvôli zvyšujúcej sa inflácii.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť