Hospodárstvo USA medziročne pokleslo o 1,5 %. Maďarsko viac zdaní banky

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 27.05.2022

DomovSprávyHospodárstvo USA medziročne pokleslo o 1,5 %. Maďarsko viac zdaní banky

Maďarský minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy informoval na tlačovej konferencii, že uvalí na tamojšie banky daň z úroku, poplatkov a provízií. Tiež chce viac zdaniť maloobchodné reťazce, letecké a energetické spoločnosti. Vláda si od tohto kroku sľubuje, že jej do rozpočtu ročne pribudne 800 miliárd forintov.

V Británii sa rozhodli zaviesť mimoriadnu 25% daň zo ziskov ropných a plynárenských spoločností. Podľa ministra financií Rishi Sunaka tento sektor aktuálne dosahuje mimoriadne zisky kvôli vysokým cenám energií. Príjmy z daní chce britská vláda použiť na jednorazový príspevok najchudobnejším domácnostiam.

„Zavedieme dočasnú a cielenú daň zo ziskov energetických firiem. Do novej dane sme zabudovali investičný príspevok, takže firmy budú mať významnú motiváciu na reinvestovanie svojich ziskov.”
britský minister financií Rishi Sunak

Zo zápisnice z posledného zasadnutia FOMC vyplynulo, že členovia bankovej rady sa nebránia na ďalších dvoch zasadnutiach zdvihnúť hlavnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov. V druhej polovici roka však chcú so sprísňovaním menovej politiky postupovať menej razantnejšie.

Americké hospodárstvo zaznamenalo v prvom kvartáli medziročný pokles o 1,5 %. Ide tak o prvý pokles HDP od roku 2020. Ekonómovia očakávali miernejšie utlmenie ekonomiky, a to konkrétne o 1,3 %. Aj tak sa ale domnievajú, že stav americkej ekonomiky zostáva dobrý. Spotreba domácností je aj naďalej solídna a firmy neprestávajú investovať.

Podľa šéfky ECB Christine Lagardeovej by sa depozitná sadzba mohla dostať z negatívneho teritória do konca septembra. Guvernérka sa pôvodne domnievala, že k zvyšovaniu úrokových sadzieb v tomto roku nedôjde. Zmeniť postoj jej donútila rekordnú infláciu v eurozóne.

“Na základe súčasného výhľadu budeme pravdepodobne schopní opustiť záporné úrokové sadzby do konca tretieho štvrťroka.”
šéfka ECB Christine Lagardeová

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť