Guvernérka ECB: Európska ekonomika zažíva silnú obnovu. HDP eurozóny prepadlo v Q2 “len” o 17,7%

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 11.09.2020

DomovSprávyGuvernérka ECB: Európska ekonomika zažíva silnú obnovu. HDP eurozóny prepadlo v Q2...

V pondelok boli burzy v Spojených štátoch aj Kanade zatvorené kvôli sviatku práce. Teda sme sa ani nedočkali nejakých významných fundamentálnych správ. Za zmienku však určite stojí zverejnenie obchodnej bilancie z Číny, z ktorej vyplynulo, že v auguste čínsky vývoz vzrástol medziročne o 9,5%. U dovozu však došlo opäť k poklesu a to o 2,1%. Prebytok obchodnej bilancie sa z júlových 62,33 mld. USD znížil na 58,93 mld. USD.

Podľa finálnych údajov Eurostatu sa hospodárstvo Európskej únie v druhom štvrťroku prepadlo oproti prvým trom mesiacom o 11,4%. V medziročnom porovnaní ekonomika poklesla dokonca o 17,7%. V oboch prípadoch je to však menší pokles, než predpovedali analytici.

Britský úrad pre výber daní a ciel HMRC prišiel v utorok s pomerne zaujímavou štatistikou, podľa ktorej sa odhaduje, že až 10% prostriedkov určených na udržanie zamestnanosti v období Koronavírusovej pandémie mohlo byť vyplatených neoprávnene. Malo by sa teda o sumu okolo 3,5 mld. GBP.

Bank of Canada ponechala na svojom zasadnutí podľa očakávania základnú úrokovú sadzbu na 0,25%. Banka aj naďalej očakáva, že oživenie ekonomiky bude pomalé. Ohľadom inflácie v krátkodobom období BOC očakáva, že sa aj naďalej bude pohybovať pod 2% cieľom. Zopakovala, že nízke sadzby v blízkosti nuly bude držať do doby, než dôjde k “vyplneniu” produkčnej medzery a udržateľnej inflácii blízkosti cieľa.

Z prieskumu americkej obchodnej komory v Šanghaji, ktorý bol zverejnený v stredu vyplýva, že americké podniky, ktoré podnikajú v Číne sa čoraz viac obávajú, že obchodná vojna medzi USA a Čínou bude pokračovať niekoľko nasledujúcich rokov. Preto apelujú na obe vlády, aby sa pokúsili spory vyriešiť čo najskôr.

Hlavnou štvrtkovou udalosťou bolo zasadnutie ECB, na ktorom banka ponechala základnú úrokovú na 0%. Depozitná sadzba tiež zostala nezmenená na úrovní – 0,5%. Banka tiež oznámila, že nákup aktív bude pokračovať v rovnakom objeme ako doteraz. Analytici však očakávajú, že kvôli zápornej infláciu bude musieť ECB v najbližšej zasadnutiach ešte viac uvoľniť svoju monetárnu politiku.

Guvernérka ECB Christine Lagardeová na tlačovej konferencii oznámila, že od posledného zasadnutia fundamenty poukazujú na silnú obnovu európskej ekonomiky, ale aj tak sa ekonomická aktivita nachádza výrazne pod úrovňou pred pandémiou.

Centrálna bankárka ďalej informovala, že aj keď euro v poslednej dobe posilnilo, stále sa nenachádza na úrovni, na ktorej je potrebné reagovať.

Zasadanie ECB vyhodnotil trh ako menej holubičie, než sa očakávalo, čo viedlo k jeho miernemu posilneniu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť