Pondelok

Pondelkové obchodovanie sa nieslo v pokojnom tempe, keďže burzy v Kanade a USA boli zatvorené z dôvodu štátnych sviatkov.

Z EBC sme sa dočkali vystúpenia niekoľkých členov bankovej rady. Olli Rehn konštatoval, že o novom programe TLTRO (poskytovanie bankám dlhodobé úvery) sa pravdepodobne bude diskutovať na ďalšom zasadnutí centrálnej banky . Ďalej spomenul, že ak sa rast v eurozóne ešte viac spomalí, tak ECB nebude váhať použiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii.

Ďalší člen Coeur povedal, že nový program TLTRO je možné použiť len za predpokladu, že bude slúžiť na účel použitia teda aby inflácia dosiahla 2% cieľa banky.

Pre Francoise Villeroya je kľúčovou otázkou, či je spomalenie dočasné alebo trvalé.

Utorok

V utorok bol zverejnený zápis z posledného zasadania RBA , ktorý nebol tak holubičí, ako trh očakával. Zo zápisu vyplýva, že sa rada zhodla, že existujú významné neistoty ohľadom výhľadu. Najväčšiu neistotu banky vidia u spotreby domácností. Ďalším krokom banky bude zvýšenie či zníženie úrokových sadzieb. Všetko bude závisieť, na tom ako sa bude vyvíjať ekonomika vo svete (hlavne v Číne). Členovia sa tiež zhodli na tom, že v blízkej budúcnosti nie je potreba “hýbať” so sadzbami. Banková rada tiež poznamenala, že vidí výrazný pokles schvaľovanie úverov kvôli prísnejším podmienkam a malého dopytu zo strany spotrebiteľov. Pracovný trh je podľa banky veľmi silný a je na tom lepšie ako iné makroekonomické dáta. Banka sa ďalej obáva, že čínsky trh do budúcna spomalí viac, než súčasné dáta naznačujú. 

Prezidentka Fedu v Clevelande Loretta Mesterová sa domnieva, že centrálna banka bude musieť zvýšiť úrokové sadzby o niečo viac, ale ak tak urobí, má ešte dostatok času na vyhodnotenie súčasnej situácie v ekonomike. 

Vo Švédsku index CPI klesol medziročne pod 2%, a to konkrétne na 1,9%. Trh očakával, že sa naopak inflácia zvýši na hodnotu 2,2%, a preto menový pár EUR / SEK zakončil utorkovú seansu rastom o 0,89%. 

Mzdy v Británii vzrástli v decembri najviac za desať rokov, nárast však mierne zaostal za očakávaním analytikov. 

Nemecký ZEW index zaznamenal rast štvrtý mesiac za sebou, aj keď sa stále nachádza v záporných hodnotách (-13,4).

Index PPI sa v Novom Zélande zvýšil vo štvrtom štvrťroku z 1,4% na 1,6%.

Streda

Hlavnou udalosťou v stredu bol zápis z posledného zasadnutia FOMC , ktorý nepriniesol zvýšenú volatilitu . Najväčšou obavou členov FOMC sú obavy ohľadom eskalácie obchodných sporov medzi USA a Čínou a tiež spomalenie svetovej ekonomiky. V zápise bolo ďalej uvedené, že v poslednej dobe došlo k zvýšeniu niektorých rizík. Niekoľko členov poznamenalo, že zvyšovanie sadzieb v tomto roku je za predpokladu, že sa inflácia zvýši viac než sa očakáva. Zo zápisu tiež vyplynulo, že sa členovia FOMC viedli pomerne rozsiahlu debatu o dátume ukončenia kvantitatívneho uťahovanie (QT), ku ktorému by mohlo dôjsť už ku koncu tohto roka.

Štvrtok

Po Fedu zverejnila vo štvrtok svoj zápis zo zasadania aj ECB, z ktorého vyšlo, že dynamika rastu v nedávnej dobe bola slabšia, než banka pôvodne očakávala. Členovia ECB sa predovšetkým obávajú, že spomalenie ekonomiky môže ovplyvniť inflačné očakávania. Členovia sa zaviazali k debate ohľadom TLTRO, ale nechcú toto rozhodnutie uponáhľať.

Piatok

V piatok bola zverejnená inflácia z eurozóny, ktorej rast sa spomalil v januári medziročne z 1,5% na 1,4%.