FOMC: k ukončeniu kvantitatívneho uťahovania by mohlo dôjsť ešte tento rok

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 22.2.2019

DomovFOMC: k ukončeniu kvantitatívneho uťahovania by mohlo dôjsť ešte tento rok

Pondelok

Pondelkové obchodovanie sa nieslo v pokojnom tempe, keďže burzy v Kanade a USA boli zatvorené z dôvodu štátnych sviatkov.

Z EBC sme sa dočkali vystúpenia niekoľkých členov bankovej rady. Olli Rehn konštatoval, že o novom programe TLTRO (poskytovanie bankám dlhodobé úvery) sa pravdepodobne bude diskutovať na ďalšom zasadnutí centrálnej banky. Ďalej spomenul, že ak sa rast v eurozóne ešte viac spomalí, tak ECB nebude váhať použiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii.

Ďalší člen Coeur povedal, že nový program TLTRO je možné použiť len za predpokladu, že bude slúžiť na účel použitia teda aby inflácia dosiahla 2% cieľa banky.

Pre Francoise Villeroya je kľúčovou otázkou, či je spomalenie dočasné alebo trvalé.

Utorok

V utorok bol zverejnený zápis z posledného zasadania RBA, ktorý nebol tak holubičí, ako trh očakával. Zo zápisu vyplýva, že sa rada zhodla, že existujú významné neistoty ohľadom výhľadu. Najväčšiu neistotu banky vidia u spotreby domácností. Ďalším krokom banky bude zvýšenie či zníženie úrokových sadzieb. Všetko bude závisieť, na tom ako sa bude vyvíjať ekonomika vo svete (hlavne v Číne). Členovia sa tiež zhodli na tom, že v blízkej budúcnosti nie je potreba “hýbať” so sadzbami. Banková rada tiež poznamenala, že vidí výrazný pokles schvaľovanie úverov kvôli prísnejším podmienkam a malého dopytu zo strany spotrebiteľov. Pracovný trh je podľa banky veľmi silný a je na tom lepšie ako iné makroekonomické dáta. Banka sa ďalej obáva, že čínsky trh do budúcna spomalí viac, než súčasné dáta naznačujú. 

Prezidentka Fedu v Clevelande Loretta Mesterová sa domnieva, že centrálna banka bude musieť zvýšiť úrokové sadzby o niečo viac, ale ak tak urobí, má ešte dostatok času na vyhodnotenie súčasnej situácie v ekonomike. 

Vo Švédsku index CPI klesol medziročne pod 2%, a to konkrétne na 1,9%. Trh očakával, že sa naopak inflácia zvýši na hodnotu 2,2%, a preto menový pár EUR / SEK zakončil utorkovú seansu rastom o 0,89%. 

Mzdy v Británii vzrástli v decembri najviac za desať rokov, nárast však mierne zaostal za očakávaním analytikov. 

Nemecký ZEW index zaznamenal rast štvrtý mesiac za sebou, aj keď sa stále nachádza v záporných hodnotách (-13,4).

Index PPI sa v Novom Zélande zvýšil vo štvrtom štvrťroku z 1,4% na 1,6%.

Streda

Hlavnou udalosťou v stredu bol zápis z posledného zasadnutia FOMC, ktorý nepriniesol zvýšenú volatilitu. Najväčšou obavou členov FOMC sú obavy ohľadom eskalácie obchodných sporov medzi USA a Čínou a tiež spomalenie svetovej ekonomiky. V zápise bolo ďalej uvedené, že v poslednej dobe došlo k zvýšeniu niektorých rizík. Niekoľko členov poznamenalo, že zvyšovanie sadzieb v tomto roku je za predpokladu, že sa inflácia zvýši viac než sa očakáva. Zo zápisu tiež vyplynulo, že sa členovia FOMC viedli pomerne rozsiahlu debatu o dátume ukončenia kvantitatívneho uťahovanie (QT), ku ktorému by mohlo dôjsť už ku koncu tohto roka.

Štvrtok

Po Fedu zverejnila vo štvrtok svoj zápis zo zasadania aj ECB, z ktorého vyšlo, že dynamika rastu v nedávnej dobe bola slabšia, než banka pôvodne očakávala. Členovia ECB sa predovšetkým obávajú, že spomalenie ekonomiky môže ovplyvniť inflačné očakávania. Členovia sa zaviazali k debate ohľadom TLTRO, ale nechcú toto rozhodnutie uponáhľať.

Piatok

V piatok bola zverejnená inflácia z eurozóny, ktorej rast sa spomalil v januári medziročne z 1,5% na 1,4%.

 

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť