Pondelok

V pondelok schválila talianska vláda štátny rozpočet na rok 2019. Pôvodný návrh rozpočtu počítal so schodkom 2,4% HDP , ale tento predložený návrh sa nepáčil Európskej komisii, a tak nakoniec talianska vláda musela prísť s kompromisom a znížila deficit 2,04% HDP.

Členka bankovej rady ECB Sabine Lautenschläge vyjadrila názor, že by inflácia v eurozóne v roku 2019 mala rásť. Ďalej konštatovala, že dúfa, že ECB zvýši v tomto roku svoju základnú úrokovú sadzbu, ale všetko bude závislé od prichádzajúcich inflačných dátach.

V Číne bol zverejnený index PMI z výrobného sektora, ktorý klesol pod dôležitú úroveň 50 bodov , ktorá delí aktivitu od poklesu.

Utorok

V utorok sa kvôli oslave Nového roka na väčšine svetových trhoch neobchodovalo a tiež neboli zverejnené žiadne dôležité makrodáta. Za zmienku jedine stojí, opustenie ropného kartelu OPEC zo strany Kataru, ktorý tento krok zdôvodnil snahou sa sústrediť hlavne na rozvoj plynárenského priemyslu.

Streda

V stredu vyšla správa, že Čína prvýkrát v histórii povolila import americkej ryže. Ide teda o ďalší ústupok Číny, ktorým chce znížiť obchodné napätie medzi týmito dvomi veľmocami.

Člen Výboru pre menovú politiku PBOC Yu Yongding konštatoval, že Čína potrebuje uvoľnenú fiškálnu politiku a mierne uvoľnenú monetárnu politiku. Podľa Yongding je momentálne hlavnou úlohou PBOC zastaviť ďalší pokles hospodárskeho rastu tejto najľudnatejšej krajiny na svete.

Vo Veľkej Británii index PMI za výrobný sektor v decembri dopadol prekvapivo lepšie, než analytici očakávali, keď dosiahol hodnotu 54,2 bodov. Sentiment bol pritom nastavený na 52,6 bodov.

Štvrtok

Vo štvrtok v ranných hodinách nášho času menové páry obsahujúce japonský jen zažili Flash Crash , ktorý bol spôsobený slabou likviditou , keďže banky v Japonsku boli kvôli sviatkom zavreté. Menový pár AUD / JPY sa v jednej chvíli prepadol o viac ako 7%.

Piatok

V piatok sme sa dočkali inflácie z eurozóny za december, ktorá opäť sklamala a medziročne vzrástla len o 1,6%, trh očakával hodnotu 1,8%. Jadrová inflácia podľa očakávania zostala zakotvená na hodnote 1,0%.

Zo Spojených štátov vyšli údaje o novo vytvorených pracovných miestach mimo poľnohospodárstva (NFP ) za december, ktoré dopadli veľmi pozitívne. Očakávalo sa 176 tisíc novovytvorených pracovných miest, avšak zverejnené dáta poukázali na 312 tisíc vytvorených pracovných miest, čo viedlo k okamžitému posilneniu amerického dolára.

Čo nás čaká budúci týždeň?

V budúcom týždni nás v pondelok čaká zverejnenie maloobchodných tržieb z Nemecka. V utorok budú zverejnené údaje o zamestnanosti zo Švajčiarska. Z Kanady nás neminie zverejnenie obchodnej bilancie. V stredu bude zverejnená inflácia vo Švajčiarsku, nezamestnanosť v eurozóne a zápis z posledného zasadnutia FOMC .

Český štatistický úrad vo štvrtok oznámi infláciu v Českej republike. ECB potom zverejní zápisnicu zo svojho posledného zasadnutia. V piatok budú zverejnené maloobchodné tržby v Austrálii. Z Českej republiky a Veľkej Británie sa dočkáme HDP. V Spojených štátoch bude zverejnené CPI za december.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.