Flash Crash na japonskom jene. NFP vysoko nad odhadmi.

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 4.1.2019

DomovFlash Crash na japonskom jene. NFP vysoko nad odhadmi.

Pondelok

V pondelok schválila talianska vláda štátny rozpočet na rok 2019. Pôvodný návrh rozpočtu počítal so schodkom 2,4% HDP, ale tento predložený návrh sa nepáčil Európskej komisii, a tak nakoniec talianska vláda musela prísť s kompromisom a znížila deficit 2,04% HDP.

Členka bankovej rady ECB Sabine Lautenschläge vyjadrila názor, že by inflácia v eurozóne v roku 2019 mala rásť. Ďalej konštatovala, že dúfa, že ECB zvýši v tomto roku svoju základnú úrokovú sadzbu, ale všetko bude závislé od prichádzajúcich inflačných dátach.

V Číne bol zverejnený index PMI z výrobného sektora, ktorý klesol pod dôležitú úroveň 50 bodov, ktorá delí aktivitu od poklesu.

Utorok

V utorok sa kvôli oslave Nového roka na väčšine svetových trhoch neobchodovalo a tiež neboli zverejnené žiadne dôležité makrodáta. Za zmienku jedine stojí, opustenie ropného kartelu OPEC zo strany Kataru, ktorý tento krok zdôvodnil snahou sa sústrediť hlavne na rozvoj plynárenského priemyslu.

Streda

V stredu vyšla správa, že Čína prvýkrát v histórii povolila import americkej ryže. Ide teda o ďalší ústupok Číny, ktorým chce znížiť obchodné napätie medzi týmito dvomi veľmocami.

Člen Výboru pre menovú politiku PBOC Yu Yongding konštatoval, že Čína potrebuje uvoľnenú fiškálnu politiku a mierne uvoľnenú monetárnu politiku. Podľa Yongding je momentálne hlavnou úlohou PBOC zastaviť ďalší pokles hospodárskeho rastu tejto najľudnatejšej krajiny na svete.

Vo Veľkej Británii index PMI za výrobný sektor v decembri dopadol prekvapivo lepšie, než analytici očakávali, keď dosiahol hodnotu 54,2 bodov. Sentiment bol pritom nastavený na 52,6 bodov.

Flash Crash na japonskom jene NFP vysoko nad odhadmi 2 Flash Crash na japonskom jene. NFP vysoko nad odhadmi.

Štvrtok

Vo štvrtok v ranných hodinách nášho času menové páry obsahujúce japonský jen zažili Flash Crash, ktorý bol spôsobený slabou likviditou, keďže banky v Japonsku boli kvôli sviatkom zavreté. Menový pár AUD / JPY sa v jednej chvíli prepadol o viac ako 7%.

Piatok

V piatok sme sa dočkali inflácie z eurozóny za december, ktorá opäť sklamala a medziročne vzrástla len o 1,6%, trh očakával hodnotu 1,8%. Jadrová inflácia podľa očakávania zostala zakotvená na hodnote 1,0%.

Zo Spojených štátov vyšli údaje o novo vytvorených pracovných miestach mimo poľnohospodárstva (NFP) za december, ktoré dopadli veľmi pozitívne. Očakávalo sa 176 tisíc novovytvorených pracovných miest, avšak zverejnené dáta poukázali na 312 tisíc vytvorených pracovných miest, čo viedlo k okamžitému posilneniu amerického dolára.

Čo nás čaká budúci týždeň?

V budúcom týždni nás v pondelok čaká zverejnenie maloobchodných tržieb z Nemecka. V utorok budú zverejnené údaje o zamestnanosti zo Švajčiarska. Z Kanady nás neminie zverejnenie obchodnej bilancie. V stredu bude zverejnená inflácia vo Švajčiarsku, nezamestnanosť v eurozóne a zápis z posledného zasadnutia FOMC.

Český štatistický úrad vo štvrtok oznámi infláciu v Českej republike. ECB potom zverejní zápisnicu zo svojho posledného zasadnutia. V piatok budú zverejnené maloobchodné tržby v Austrálii. Z Českej republiky a Veľkej Británie sa dočkáme HDP. V Spojených štátoch bude zverejnené CPI za december.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť