Ratingová agentúra S&P tento týždeň varovala, že ak došlo k tvrdému brexitu (bez dohody), potom pravdepodobne dôjde k zníženiu ratingu Veľkej Británie. Aktuálne hodnotenie je AA a stabilný výhľad. K zníženiu ratingu by mohlo dôjsť hlavne v dôsledku nedostupnosti britského tovaru a služieb na kľúčových európskych trhoch.

Inflácia v eurozóne v novembri opäť medziročne poklesla o 0,3%, čo bolo v súlade s odhadmi analytikov. V Európskej únii následne v novembri index spotrebiteľských cien   zaznamenal spomalený rast z októbrových 0,3% na 0,2%.

Naopak v Kanade inflácia v novembri vzrástla medziročne o 1%, aj keď sa očakával miernejší rast na úrovni 0,8%. Medzimesačne však spotrebiteľské ceny vzrástli len o 0,1%.

Americká centrálna banka oznámila na svojej poslednej schôdzi v tomto roku, že aj naďalej pokračuje v nákupe aktív (zatiaľ) v rovnakom množstve. Základná úroková sadzba zostala nezmenená a guvernér Powell na tlačovej konferencii síce poznamenal, že ekonomické oživenie je rýchlejšie, ako pôvodne banka očakávala, ale sektor služieb je stále značne zasiahnutý.

Čo sa týka predikcie vývoja ekonomiky na budúci rok, Fed zvýšil očakávaný rast ekonomiky zo 4% na 4,2%. Podľa centrálnej banky by miera nezamestnanosti mala klesnúť z pôvodne odhadovaných 6,7% na 5%.

Banková rada ČNB sa tiež rozhodla ponechať na svojom decembrovom zasadnutí úrokové sadzby bezo zmeny. Základná úroková sadzba teda bola zachovaná na úrovni 0,25%. Pre zachovanie sadzieb banková rada hlasovala jednomyseľne.

Guvernér Jiří Rusnok na tlačovej konferencii poznamenal, že riziká v ekonomike sú stále veľká. Medzi tieto riziká zaradil uvoľnenú fiškálnu politiku, tvrdý brexit a zhoršenie pandémie. “S existujúcou prognózou je konzistentná najprv stabilita trhových úrokových sadzieb, nasledovaná ich postupným nárastom v priebehu budúceho roka,” dodal Rusnok.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.