Zápisnica zo septembrového zasadania Fedu potvrdila, že americká centrálna banka plánuje pri pokračujúcom oživovaní ekonomiky od novembra začať s taperingom. K úplnému ukončeniu nákupov aktív by potom malo dôjsť do polovice budúceho roka. Rozhodnutie by malo prísť na ďalšom zasadnutím, ktoré sa bude konať začiatkom novembra.

Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch v žiari medziročne vzrástli o vysokých 5,4%, čo bolo približne v súlade s analytikmi, ktorí očakávali rast inflácie o 5,3%. Jadrová inflácia v minulom mesiaci dosiahla rovných 4%.

Po odvolaní dvoch viceguvernérov tureckej centrálnej banky tureckým prezidentom Erdoganom, sa turecká líra prepadla voči americkému doláru na historické minimá. Tureckému prezidentovi sa nepáčilo, že jeden z viceguvernérov hlasoval proti menovým intervenciám na podporu tamojšej meny a druhý potom hlasoval proti zvyšovaniu sadzieb. Erdogan sa dlhodobo snaží ovplyvňovať nezávislosť centrálnej banky v prospech monetárnej stimulácie.

Miera nezamestnanosti v Británii v septembri klesla o desatinu percentuálneho bodu na 4,5%. Britským zamestnávateľom sa v minulom mesiaci podarilo vytvoriť nad dvesto tisíc pracovných miest. Niektorí analytici špekulujem, že by dobré dáta mohla viezť k zvýšeniu úrokových sadzieb zo strany BoE .

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.