Európsky štatistický úrad Eurostat oznámil, že priemyselná výroba v eurozóne tento rok stúpla oproti predchádzajúcemu o 0,1%, v celej EÚ potom o 0,6%. Za rovnaké obdobie priemysel v SR rástol o 3,3%. V medziročnom porovnaní priemyselná výroba stúpla o 11% v celej EÚ.

Počet Američanov, ktorí požiadali o dávky v nezamestnanosti, bol v týždni končiacom 15. mája 444 tisíc, v porovnaní s nárastom o 473 tisíc zaznamenaných v predošlým týždni.

Fed zverejnil záznam z menovopolitického rokovania z konca apríla. Najväčšiu pozornosť vzbudila pasáž, podľa ktorej niekoľko členov výboru FOMC navrhlo, že ak ekonomika aj naďalej bude pokračovať v rýchlom posune k naplneniu cieľov Fedu, teda plnej zamestnanosti a inflácii 2%, mohla by na niektorom z nasledujúcich rokovaní začať diskusia o pláne na úpravu tempa nákupu aktív , tj. redukcia objemu kvantitatívneho uvoľňovania.

Aleš Michl, člen bankovej rady ČNB, povedal v rozhovore, že kým covidová situácia nebude pod kontrolou, repo sadzbu by v júni nezvyšoval. Nutné je podotknúť, že ČNB možno už nebude prvou centrálnou bankou v regióne, poťažmo v celej EÚ, ktorá od začiatku pandémie zvýši sadzby. O prvenstvo ju môže pripraviť Maďarsko, ktoré aktuálne bojuje s narastajúcou infláciou . Tamojší viceguvernér národnej banky oznámil prísnejšiu menovú politiku už v júni. Forint v reakcii na toto silne spevnil.

Podľa čínskeho štatistického úradu rástli medziročne maloobchodné tržby v Číne v apríli o 17,7%. Trh však počítal s rastom až 24,9%, v marci rast dosahoval tempa 34,2%. Tržby súvisiace so stravovacími službami sa medziročne zvýšili o 46,4% oproti rastu 91,6% z marca. Tržby z online predaja sa tiež zdvihli počas prvých 4 mesiacov medziročne o 23,1%. Miera nezamestnanosti v mestských aglomeráciách v apríli klesla na 5,1%.

Bitcoin čelí útokom od samotného Elona Muska a tiež Číny, kde tamojší regulátori zakazujú spoločnostiam poskytovať všetky transakčné služby spojené s touto kryptomenou. Reakciou Bitcoinu bola výrazná korekcia jeho ceny, ktorá dosahovala poklesu až k 28 000 USD. Rýchlo sa však vrátila k úrovni 40 000 USD.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.