Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) konštatoval, že vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson je bezpečná a účinná zo 64% proti novému koronavírusu. Vakcína má tiež výhodu, že je možné ju uchovávať v chladničke až po dobu troch mesiacov a je dostačujúca iba jedná dávka namiesto dvoch.

Miera nezamestnanosti v Británii sa v decembri zvýšila z 5% na 5,1% a dosiahla tak najvyššiu úroveň od prvého kvartálu roku 2016. BOE predikuje, že až v apríli skončí program pre zachovanie pracovných miest, nezamestnanosť sa môže vyšplhať až na 8%. Všeobecne sa však očakáva, že britský minister financií predĺži tento program v marci.

Miera inflácie sa v januári v eurozóne zaznamenala výrazný nárast na 0,9% z poklesu 0,3% v predchádzajúcom mesiaci. Zvýšenie inflácie na túto úroveň bolo v súlade s prognózami analytikov.

Guvernér Fedu Jerome Powell pred výborom pre finančné služby americkej Snemovne reprezentantov informoval, že americká centrálna banka očakáva, že dosiahnutie inflačného cieľa môže trvať aj tri roky. Agentúra Reuters sa domnieva, že Powell naznačil, že sa Fed nechystá zvýšiť sadzby v najbližších rokoch a miesto inflácie sa hlavne sústredí na nezamestnanosť. Súčasná stimulačná politika Fedu podľa Powella umožnila výraznú podporu americkému hospodárstva.

Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli minulý týždeň na 730 tisíc žiadostí. Išlo teda o najnižšiu úroveň za tri mesiace. Keďže americký trh práce stále trpí lockdownom v mnohých štátoch, nezdá sa, že by v blízkej dobe malo dôjsť k výraznému zníženiu žiadostí o podporu v nezamestnanosti.

Ešte zostaneme u americkej ekonomiky, pretože podľa spresnených údajov tamojšia ekonomika dosiahla v štvrtom štvrťroku tohto roka medziročného rastu o 4,1%. Ekonómovia očakávajú, že vďaka očkovaniu a stimulom zo strany vlády aj Fedu zaznamená americké hospodárstvo v tomto roku nárast o 6%.

Guvernérka ECB pristúpila k ústnej intervencii voči výnosom európskych dlhopisov , keď oznámila, že ECB pozorne sleduje výnosy dlhodobých dlhopisov, čo zapríčinilo okamžité zníženie výnosov daných dlhopisov, a teda aj zvýšenie ich cien.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.