Predstavitelia Federálneho rezervného systému sa zhodli na znižovaní svojej súvahy. Konkrétne ide o 60 miliárd USD mesačne pri štátnych dlhopisoch a 35 miliárd USD z držby cenných papierov krytých hypotékami (mortgage-backed securities).

Fed naznačil, že obmedzí držbu dlhopisov maximálnym tempom 95 miliárd USD mesačne. To bude mať vplyv na výšku úverov. Centrálna banka zvyšuje úrokové sadzby v reakcii na rastúcu infláciu . Tá sa dostala na najvyššie hodnoty za posledných 40 rokov.

Podiel nezamestnaných osôb v Česku v marci klesol o desatinu percentuálneho bodu na 3,4 %. Bez práce bolo 252 873 ľudí. Je to zhruba o 10 500 menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Zamestnávatelia ponúkali 360 168 voľných miest. Miera nezamestnanosti bola podľa posledných dostupných dát (za február) najnižšia v celej EÚ. V ČR bola na úrovni 2,6 %, zatiaľ čo priemer EÚ predstavoval 6,4 %.

Ročná spotrebiteľská inflácia v marci v Turecku vyskočila na 20-ročné maximum až na hodnotu 61,14 %. Silná inflácia je podporená rastúcimi cenami energií a komodít . K dôsledkom minuloročného prepadu líry sa tak ešte pridali dopady vojny na Ukrajine.

Od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu ceny komodít v eurozóne prudko vzrástli. Aj ceny energií dosiahli rekordné hodnoty. Výsledný rast prispel k výraznému prehodnoteniu výhľadu inflácie v eurozóne. Európska centrálna banka v marci oznámila, že ukončí program nákupu aktív , čím pripravila pôdu na zvýšenie sadzieb. Vo štvrtok zverejnený zápis však naznačuje, že centrálna banka je obozretná a so zvyšovaním úrokových sadzieb neponáhľa.

Akcie Hewlett-Packard sa vo štvrtok vyšplhali na rekordné maximum. Išlo o reakciu na krok spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorá v HP prevzala podiel v hodnote cca 4,2 miliardy USD (11,4 %). Firma vlastnená Warrenom Buffettom v stredu večer tiež oznámila, že dohromady už vlastní takmer 121 miliónov akcií HP.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.