FED prvýkrát od roku 2008 znížil základnú úrokovú sadzbu. Trump zavádza nové clá voči Číne

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 2.08.2019

DomovFED prvýkrát od roku 2008 znížil základnú úrokovú sadzbu. Trump zavádza nové...

Pondelok

Britský premiér Boris Johnson pri pondelňajšej návšteve Škótska vyhlásil, že sa bude usilovať o novú dohodu s Európskou úniou s tým, že dohodu, ktorú vyjednala Theresa Mayová je “mŕtva”. Johnson sa tiež stretol so škótskou prvou ministerkou Nicolou Sturgeonovou a šéfkou škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová a obe političky dôrazne naznačili novému premiérovi, že sú proti no-deal.

Mexický prezident by chcel, aby tamojšia centrálna banka znížila úrokové sadzby, čím by podporila ekonomiku. Je si však vedomý, že centrálna banka je nezávislou inštitúciou.

Utorok

V utorok mexický minister financií oznámil, že vláda uvoľní 485 mld. MXN na podporu infraštruktúry, investícií a súkromnej spotreby. Mexická rozvojová banka poskytne novú úverovú linku v hodnote 270 miliárd pesos, ktoré sú k dispozícii malým a stredným firmám. Cieľom je podporiť ekonomiku, pretože je vláda znepokojená ekonomickým spomalením v Mexiku.

Zasadnutia BoJ dopadlo bez výrazného prekvapenia, keď banka ponechala podľa očakávaní sadzby bez zmeny. Zo zápisu sme sa mohli dozvedieť, že sadzby budú na súčasných úrovniach po dlhšiu dobu (najmenej do polovice roka 2020). Inflácia sa podľa banky postupne blíži k 2% cieľu. Nebola tiež upomenutá veta, že v prípade BoJ nebude váhať podniknúť ďalšie podporné kroky.

Guvernér Kuroda na tlačovej konferencii konštatoval, že japonská ekonomika rastie miernym tempom. Inflácia zostáva slabá, aj napriek napätému stavu na pracovnom trhu.

Streda

V stredu sme sa dočkali zasadnutie FOMC, na ktorom došlo k zníženiu základnej úrokovej sadzby o štvrť percentuálneho bodu. Americké sadzby sa teda teraz nachádzajú v rozpätí 2,00-2,25%. Prekvapením však bolo, že dvaja členovia výboru George and Rosengren nehlasovali pre zníženie sadzieb. Banka uviedla, že ju k rozhodnutiu prinútili obavy o vývoj globálnej ekonomiky a mierna inflácia v USA. Fed tiež oznámil, že plánuje ukončiť znižovanie svojej bilancie (kvantitatívne uťahovanie) o dva mesiace skôr.

Powell na tlačovke vyhlásil, že cut je poistkou proti riziku poklesu americkej ekonomiky a tiež má pomôcť zvýšiť infláciu. Ďalej tiež dodal, že mzdy rastú, ale nie tempom, ktorý by vyvíjal tlak na infláciu. Nechal si tiež otvorené dvere k ďalšiemu zníženiu sadzieb, keď oznámil, že to nemusí byť jediné zníženie, ktoré banka uskutoční v tomto roku.

Austrálsky index spotrebiteľských cien sa v druhom štvrťroku zvýšil z 1,3% na 1,6%, keď sa očakával nárast iba o 1,5%.

Naopak v eurozóne sa v júli medziročne znížilo tempo rastu spotrebiteľských cien z 1,3% na 1,1%. Miera nezamestnanosti však klesla z 7,6% na 7%.

Štvrtok

BoE na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo vo štvrtok, ponechala jednomyseľne úrokovú sadzbu na 0,75% a konštatovala, že stále očakáva, že dôjde k hladkému brexitu. Ak by sa to tak stalo, tak banka pravdepodobne pristúpi k postupnému a limitovanému zvyšovaniu sadzieb. Šéf BoE Carney potom na tlačovke spomenul, že ekonomický rast sa nachádza pod svojím potenciálom.

Rokovanie centrálnych bánk v tomto týždni uzavrela ČNB, ktorá tiež ponechala podľa očakávaní sadzby bez zmeny. Guvernér Rusnok na tlačovej konferencii uviedol, že aktualizovaná prognóza síce naznačila prvotné mierny nárast úrokov počas tohto roka a v tom nasledujúcom mierny pokles, banková rada sa však na základe vnútorných a najmä vonkajších faktorov rozhodla tento proces vyhladzovať. Ďalej tiež uviedol, že stále platí, že v najbližších štvrťrokoch môžu úroky vzrásť aj poklesnúť.

Americký prezident Donald Trump opäť potvrdil, že je nepredvídateľný, keď zaviedol nové 10% cla na čínske výrobky vo výške 300 mld. USD a mali by nadobudnúť účinnosť 1. septembra tohto roku.

Piatok

Podľa piatkového NFP reportu v americkej ekonomike mimo poľnohospodárstva bolo v júli vytvorené 164 tis. nových pracovných miest a dopadli teda podľa očakávaní analytikov. Júnové čísla však boli revidované z 224 tis. na 193 tis.

Čína v reakcii na novo zavedené clá oznámila, že bude musieť pristúpiť k odvetným opatreniam.

Austrálske maloobchodné tržby v druhom štvrťroku sa medzikvartálne zvýšili z 0,1% na 0,4%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť