FED plánuje nákup cenných papierov. Očakáva rýchlejší oživenie US ekonomiky aj zníženie nezamestnanosti

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 18.09.2020

DomovSprávyFED plánuje nákup cenných papierov. Očakáva rýchlejší oživenie US ekonomiky aj zníženie...

Člen bankovej rady ČNB Vojtěch Benda v pondelok konštatoval, že zatiaľ nie je potreba viac uvoľňovať menou politiku, pretože opatrenia proti druhej vlne epidémie nebudú tak drastické ako na jar. Benda tiež naznačil, že nie je rozumné v tejto dobe znižovať dane.

Z utorkových dát zverejnených britským štatistickým úradom vyplynulo, že miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii sa vyšplhala na 4,1% z 3,9%, čo bolo podľa očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters.

V stredu bol menovaný za nového japonského premiéra Jošihide Suga. Suga nahradil doterajšieho premiéra Šinzóa Abeho, ktorý svoju politickú kariéru ukončil pre zdravotné problémy. Nový premiér sľúbil, že bude pokračovať v krokoch Abeho, teda v takzvanej abenomice.

Poslanci v Európskom parlamente sa zhodli, že by sa mali čo najrýchlejšie dohodnúť na nových zdrojoch peňazí pre splácanie dlhu za očakávaný pokrízový fond pomôcť ekonomikám. Europoslanci chcú zaviesť šesť nových poplatkov (napr. Poplatok z nerecyklovania, uhlíkové clo, digitálnu daň).

Maloobchodné tržby v Spojených štátoch v auguste medzimesačne spomalili rast z 0,9% na 0,6%. Analytici pritom očakávali rast o 1%.

Americká centrálna banka sa rozhodla na svojom dvojdňovom zasadnutí ponechať úrokovú sadzbu v rozpätí 0 – 0,25%. Fed sa tiež zaviazal, že bude pokračovať v nákupe cenných papierov prinajmenšom doterajším tempom. Centrálna banka tiež zopakovala, že sa aj naďalej bude zameriavať na priemerný rast cien, čo v podstate znamená, že je ochotná tolerovať infláciu mierne vyššia, než je 2% inflačný cieľ.

V novo zverejnené predikciu Fed očakáva oproti júnovému odhadu rýchlejšie oživenie aj znižovanie nezamestnanosti.

Guvernér Jerome Powell potom na tlačovej konferencii dodal, že oživenie ekonomiky bude z veľkej časti závisieť od získania kontroly nad epidémiou.

Celkovo Fed trhy sklamal, pretože sa očakával nejaký náznak, že centrálna banka pristúpi k viac uvoľnenej monetárnej politike.

Na štvrtkovom zasadnutí rozhodla Bank of England ponechať v súlade s prognózami základnú úrokovú sadzbu na 0,1%. Nezmenil sa ani program nákupov dlhopisov, ktorého hodnota činí 745 mld. GBP. Pre zachovanie menovej politiky sa vyjadrilo všetkých deväť členov menového výboru. Ekonómovia však očakávajú, že v najbližších zasadnutiach by mohlo dôjsť k navýšeniu kvantitatívneho uvoľňovania.

Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že od nedele zablokuje v Spojených štátoch možnosť sťahovať aplikácie TikTok a Wech kvôli zhromažďovanie osobných údajov Američanov zo strany Číny.

Maloobchodné tržby vo Veľkej Británii sa v auguste medziročne zvýšili o 2,8%, čo však bolo pod očakávaniami konsenzu, keď trh predikoval 3% rast.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť