Fed chce znížiť nákup aktív čo najskôr. Ceny prepravy kontajnerov z Číny vzrástli o 220%, spotrebitelia sa boja inflácie

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 27.08.2021

DomovSprávyFed chce znížiť nákup aktív čo najskôr. Ceny prepravy kontajnerov z Číny...

Na veľmi sledovanom sympóziu v Jackson Hole sa členovia FEDu Bullard a Kaplan zhodli, že k oznámeniu o znížení stimulov (nakupovanie aktív) zo strany americkej centrálnej banky by malo dôjsť v najbližšej dobe. S najväčšou pravdepodobnosťou by sme sa ho teda mali dočkať už na septembrovom zasadnutí banky.

Čína po dvoch týždňoch znovu otvorila tretí najväčší kontajnerový prístav na svete Mej-šan. Kontajnerový terminál bol uzavretý, pretože jeden zo zamestnancov bol pozitívne testovaný na covid-19. Koncom mája bol tiež na mesiac uzatvorený prístav Len-tchien. Kvôli napätej situácii v čínskych kontajnerových termináloch sa raketovo zvyšuje cena prepravy kontajnerov s tovarom. Preprava kontajnera zo Šanghaja do Los Angeles teraz vyjde na približne 11 000 USD, čo je zvýšenie ceny o 220% v porovnaní s minulým rokom.

Podľa spresnených údajov nemeckého štatistického úradu predstavoval medzikvartálny rast tamojšej ekonomiky za druhý štvrťrok 1,6%. Medziročne potom nemecká ekonomika posilnila o 9,8%. Za celý tento rok úrad predikuje rast o 2,9% a v budúcom roku by malo dôjsť k rastu o 4,3%.

Nemecký šéf spolkového úradu práce Detlef Scheele informoval, že Nemecko potrebuje 400 tisíc prisťahovalcov ročne, aby malo dostatok pracovnej sily. Scheele zdôraznil, že má na mysli cielené prisťahovalectvo a že by sa teda nemalo jednať o azyle utečencom. V tomto roku sa má v počet pracovníkov v klasickom produktívnom veku znížiť o takmer 150 tisíc, dodal šéf úradu.

Zo augustového šetrenie Českého štatistického úradu vyplýva, že obavy spotrebiteľov z vysokej inflácie v Českej republike sú veľmi výrazné. Aj tak ale zostáva nálada spotrebiteľov na najvyššej úrovni od roku 2019. K citeľnému zvyšovanie cien zatiaľ totiž nedochádza pri položkách, na ktoré sú spotrebitelia citliví, ako sú potraviny.

Naopak došlo k zhoršeniu podnikateľskej dôvery, ktorá najviac klesla v priemysle. Priemysel je totiž pomerne silne zasiahnutý nedostatkom výrobných materiálov a komponentov. Celkovo sa však podnikateľská dôvera nachádza na úrovni pred vypuknutím pandémie (február 2020).

Maďarská centrálna banka už po tretíkrát za sebou zvýšila základnú úrokovú sadzbu. Tentoraz došlo k hiku o 30 bázických bodov. Banka tiež informovala, že chce aj naďalej pokračovať k zvyšovaniu sadzby, kým sa výhľad inflácie nedostane k úrovni jej cieľa (2 až 4%). V júli inflácia v Maďarsku bola v medziročnom porovnaní 4,6%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť