Expanzia USA bude pokračovať, tvrdí Powell. Odvetvia zasiahnuté koronavírusom získajú finančnú podporu

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 14.02.2020

DomovSprávyExpanzia USA bude pokračovať, tvrdí Powell. Odvetvia zasiahnuté koronavírusom získajú finančnú podporu

V pondelok zverejnila spoločnosť Sentix dôveru investorov v ekonomiku eurozóny, ktorá sa vo februári prvýkrát za štyri mesiace znížila. Investori sa predovšetkým obávajú šírenia nového koronavírusu. Index dôvery investorov teda klesol z januárových 7,6 bodu na 5,2 bodu.

Index CPI v Číne v januári vzrástol z 4,5% na 5,4%, čo predstavovalo najrýchlejší rast za viac ako osem rokov. K rastu spotrebiteľských cien prispelo zdražovanie bravčového kvôli africkému moru ošípaných a tiež oslavy čínskeho Nového roka.

Viceprezident ECB Luis de Guindos konštatoval, že centrálna banka stále disponuje dostatkom monetárnych nástrojov, ktoré môže použiť v prípade, že by si to vyžadovala makroekonomická situácia v eurozóne.

V utorok sme sa tiež dočkali komentárov, zo strany guvernérky ECB Christine Lagarde, ktorá zopakovala, že monetárna politika nemôže byť všemocná. Tým predovšetkým mala na mysli, že je potrebná väčšia koordinácia medzi monetárnou politikou a fiškálnou politikou jednotlivých krajín eurozóny. Podľa Lagardeovej sa vedľajšie účinky uvoľnenej monetárnej politiky postupom času zvyšujú.

Ekonomika vo Veľkej Británii v štvrtom štvrťroku zaznamenala pomalší medziročný rast z 1,2% na 1,1%. Analytici pritom očakávali, že rast ešte viac spomalí (0,8%).

Guvernér Fedu Jerome Powell pred Kongresom oznámil, že Fed bude pokračovať v nákupoch dlhopisov (repo operácie) aj v druhom štvrťroku tohto roka. Ekonomika si vedie veľmi dobre a nevidím dôvod prečo by expanzia nemohla aj naďalej pokračovať, povedal Kongresu Powell.

Stredajšie zasadnutie RBNZ dopadlo pre novozélandský dolár pozitívne, keď centrálna banka ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny a zároveň vyslala jasný signál, že sa tento rok nechystá k znižovaniu sadzieb. Z sprievodného vyhlásenia tak vyplýva, že sa členovia bankovej rady domnievajú, že koronavírus bude mať krátkodobý efekt na ekonomiku krajiny. Banka ďalej ohlásila, že je zamestnanosť blízko maximálnej udržateľnej úrovne a že očakáva zrýchlenie hospodárskeho rastu v druhej polovici roka.

Obchodníci vyhodnotili zasadnutie oproti predchádzajúcemu ako viac jastrabie a menový pár NZD / USD v stredu spevnil o približne jedno percento.

Čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil odvetvím, ktorá bola najviac zasiahnutá koronavírusom, zníženie daní a ďalšie finančné podporu.

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) vo svojej mesačnej správe o situácii na trhu informovala, že dopyt po rope v tohtoročnom prvom štvrťroku kvôli epidémii koronavírusu medziročne klesne.

Guvernér BOC Stephen S. Poloz vo štvrtok oznámil, že si kanadská ekonomika vedie veľmi dobre. Bez fiškálnych stimulov sa pravdepodobne sadzby budú ešte viac znižovať, dodal Poloz.

Ekonomika eurozóny podľa predbežných údajov, ktoré boli zverejnené v piatok, zaznamenala spomalenie medzikvartálneho rastu z 1,2% na 0,9%, keď konsenzus očakával rast o 1%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Podielové fondy – jediná možnosť ako pravidelne investovať?

Na Slovensku využíva väčšina ľudí na pravidelné investovanie sporiace účty v bankách alebo podielové fondy. Existujú avšak aj iné možnosti ako výhodne pravidelne investovať?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť