Americký prezident Joe Biden oznámil, že chce k Číne pristupovať odlišne ako Donald Trump a sústredí sa hlavne na medzinárodné pravidlá. Ďalej prezident dodal, že obe ekonomické veľmoci budú extrémne súperiť.

Inflácia v januári v Spojených štátoch zostala nezmenená na úrovni 1,4%. Analytici očakávali miernejší rast na úrovni 1,5%. Jadrová inflácia v januári zaznamenala pokles z 1,6% na 1,4%.

Európsky parlament schválil protikrízový balíček v hodnote 672,5 miliárd eur. Komisia bude prerozdelovať prostriedky na základe národných plánov jednotlivých krajín. Najviac by malo získať Španielsko a Taliansko, Česká republika by mohla získať až 182 miliárd korún.

Angela Merklová predĺžila “lockdown” minimálne do 7. marca. Nemecká obchodná komora tento krok nesie s nevôlou a tvrdo skritizovala nemeckú vládu. Minister hospodárstva Peter Altmaeir sa preto rozhodol pozvať zástupcov podnikateľského sektora na rokovania.

Britská ekonomika v minulom roku zaznamenala rekordný pokles o 9,9%. Vo štvrtom štvrťroku však v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi vzrástla o 1%.

Index spotrebiteľských cien v januári v Českej republike medziročne poklesol z 2,3% na 2,2% a priblížil sa k inflačnému cieľu ČNB. Podľa Českého štatistického úradu je pokles cien zapríčinený spomalením predchádzajúceho rastu cien potravín a regulovaných cien.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.