Európska komisia opäť zamietla rozpočet Talianska. Britská libra ako na hojdačke

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 23.11.2018

DomovEurópska komisia opäť zamietla rozpočet Talianska. Britská libra ako na hojdačke

Pondelok

V pondelok čínske ministerstvo obchodu oznámilo, že začne antidumpingové vyšetrovanie proti Austrálii. Predmetom vyšetrovania má byť dovoz jačmeňa.

Podľa člena bankovej rady ECB Francoisa Villeroya bude mať brexit zanedbateľný vplyv na ekonomiku eurozóny. Tiež potvrdil, že aj podľa jeho názoru by k ukončeniu QE malo dôjsť na konci tohto roka.

Prieskum spoločnosti IHS Markit medzi podnikmi v Británii poukázal na ich zvyšujúci sa pesimizmus. Podniky sú najviac skeptické od roku 2009. Vrásky na čele im predovšetkým robia budúce vzťahy EÚ a Británie.

Bitcoin klesol prvýkrát od októbra 2017 pod hodnotu 5000 USD. Za poklesom pravdepodobne stojí prichádzajúci hard fork kryptomena Bitcoin Cash.

Utorok

V utorok vyšla zápisnica zo zasadania RBA, ktorý nepriniesol príliš zmien. Zo zápisu vyplýva, že ďalším krokom banky bude skôr hike než cut, ale momentálne nie je žiadny silný argument pre zmenu úrokových sadzieb. Posledné údaje o zamestnanosti príjemne prekvapili banku, a preto sa domnieva, že v blízkej budúcnosti by malo dôjsť k výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti. Čo však RBA trápi, je pomalý rast miezd a niektorí členovia bankovej rady poznamenali, že sa priemerná mzda za posledných šesť rokov nezvýšila. Centrálna banka preto bude pozorne monitorovať rast miezd a zadlženia domácností, ktoré je na vysokej úrovni.

V zápise banka ďalej uviedla, že ceny na trhu s bývaním predovšetkým v Sydney a Melbourne mierne poklesli. Hlavnou príčinou poklesu je pravdepodobne sprísnenie úverových podmienok. Podľa banky, obchodný protekcionizmus i naďalej zostáva významným rizikom pre austrálsku ekonomiku.

Haruhiko Kuroda pred japonským parlamentom zopakoval, že v súčasnej dobe nie je potrebné ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Podľa Kuroda by BoJ mala dosiahnuť svoj dvojpercentný cieľ aj so súčasným nastavením politiky, avšak šanca, že sa podarí naplniť inflačný cieľ do konca roka 2020 je nízka.

Streda

V stredu Európska komisia opätovne zamietla predložený rozpočet Talianska a skonštatovala, že taliansky rozpočet považuje za vážne riziko nesúladu. Taliansky premiér Conte i vicepremiér Salvini aj naďalej odmietajú výraznejšie zmeny rozpočtu. Obaja sa vyjadrili, že nebudú vyjednávať s EÚ o znížení plánovaného deficitu pre rok 2019 vo výške 2,4% HDP. Taliansko bude mať šesť mesiacov čas na prepracovanie sporných bodov rozpočtu. Ak nedôjde k dohode, tak taliansky rozpočet predpíše Európska komisia, a môže dôjsť aj na určité sankcie voči Taliansku.

Štvrtok

Vo štvrtok sa v Spojených štátoch oslavoval Deň vďakyvzdania a americkej burzy boli zatvorené.

ECB predložila svoj zápis z posledného zasadnutia, v ktorom uviedla, že prichádzajúce makroekonomické dáta sú v súlade s expanziou rastu ekonomiky eurozóny. Aj tak boli dáta slabšie, než ECB očakávala.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že dohoda Británie s EÚ ohľadom brexitu je na dosah. Ďalej poznamenala, že posledné nezhody by mali byť do nedele vyriešené. Predseda Európskej rady Donald Tusk novinárom oznámil, že poslal všetkým členským štátom návrh politickej deklarácie o vzťahoch medzi EÚ a Britániou po odchode ostrovnej krajiny zo spoločenstva. Terajšia deklarácia ešte nie je právne záväzná a iba definuje, čo by si obe strany mali dohodnúť do budúcnosti. Libra na tieto pozitívne správy najskôr zareagovala posilnenie okolo jedného percenta, neskôr však časť svojich ziskov zmazala.

Národná jadrová inflácia v Japonsku sa medziročne nezmenila a zostala v októbri na 1%.

Piatok

V piatok boli zverejnené inflačné údaje z Kanady. Jadrová inflácia sa medziročne zvýšila z 1,5% na 1,6%. Ďalej sme sa z Kanady dočkali maloobchodných tržieb, ktoré sa medzimesačne zvýšili o 0,2%. Trh pritom očakával zvýšenie o 0,1%.

Čo nás čaká budúci týždeň?

V budúcom týždni nás v utorok čaká zasadnutí ropného kartelu OPEC. V stredu sa dočkáme HDP a údaje o predaji nových domov zo Spojených štátov. Vo štvrtok nás neminú maloobchodné tržby z Japonska a HDP zo Švajčiarska. Tiež bude zverejnený zápis z posledného zasadnutia FOMC. Na piatok je pripravená inflácia z eurozóny a kanadské HDP.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť