EÚ hlási 15 mil. Nezamestnaných ľudí. Priemerná mzda v Českej republike vzrástla o 3,2%

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 04.06.2021

DomovSprávyEÚ hlási 15 mil. Nezamestnaných ľudí. Priemerná mzda v Českej republike vzrástla...

Ruský minister financií Anton Siluanov na ekonomickom fóre v Petrohrade oznámil, že Rusko chce zo svojho štátneho investičného fondu (FNB) vyňať všetky dolárové aktíva, ktoré by mali byť nahradené eurami, jüan a zlatom. “Podobne ako centrálna banka sme sa rozhodli obmedziť investície fondu do dolárových aktív”, dodal Siluanov.

Podľa nemeckého ministra hospodárstva Petera ALTMAIER nemecká ekonomika má už od nástupu koronavírusu to najhoršie za sebou a v tomto roku by mohla rásť až 4% tempom. Minister ďalej uviedol, že počas korona-krízy si nemecká ekonomika viedla ďaleko lepšie, než sa očakávalo a pokles ekonomiky bol miernejší ako v rade ostatných krajín. Aj tak sa ale minister domnieva, že štátna pomoc nemeckým podnikom by mala byť predĺžená do konca tohto roka.

Spojené štáty zaviedli 25% cla v hodnote presahujúcej 2 miliardy USD na dovoz zo šiestich krajín. Ide o odvetné opatrenie proti zavedeniu digitálnej dane v týchto krajinách. Platnosť ciel však bola v tú istú chvíľu pozastavená na 180 dní kvôli pokračujúcim rozhovorov ohľadom medzinárodných daňových pravidiel. Daná cla podlieha na Taliansko, Španielsko, Britániu, Turecko, Rakúsko a Indii. Podľa agentúry Reuters by cla mali najviac postihnúť Britániu.

Austrálska ekonomika v prvom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástla o 1,8%, čím sa jej podarilo sa vrátiť späť na úroveň pred pandémiou. Analytici pritom predpovedali rast “len” o 1,5%. K rýchlemu zotaveniu tamojšej ekonomiky pomohlo pomernej skoré zastavenie šírenia Covid-19 a tiež stimulačné opatrenia zo strany vlády a centrálnej banky (RBA).

Priemerná mzda v Českej republike v prvom štvrťroku vzrástla medziročne o 3,2% a je na úrovni 35 285 Čk. Ak však očistíme tento rast o infláciu, tak reálne priemerná mzda vzrástla o 1%. Vývoj priemernej mzdy v prvom štvrťroku je v súlade s prognózou ČNB.

Miera nezamestnanosti v eurozóne v apríli zaznamenala pokles o desať bázických bodov na 8%. V celej únii potom nezamestnanosť zostala nezmenená na úrovni 7,3%, čo predstavuje okolo 15 miliónov ľudí. S najnižšou nezamestnanosťou v Európskej únii sa môže pochváliť Poľsko (3,1%). Na opačnom konci rebríčka sa nachádza Španielsko s nezamestnanosťou 15,4%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť