Veľká Británia sa stále nedohodla s Európskou úniou na obchodných vzťahoch po skončení tzv. prechodného obdobia. Najväčšou prekážkou je dohoda ohľadom rybolovu v britských vodách. EÚ totiž požaduje prístup rybolovu v týchto vodách a Británie zase chce obnoviť plnú kontrolu nad právom rybolovu.

Britská ekonomika v treťom štvrťroku zaznamenala medzikvartálny rast o 16%, čo viedlo k čiastočnému anulovaniu prepadu z predchádzajúceho štvrťroku, ktorý bol poznačený dopadmi pandémie. Analytici pritom očakávali miernejší rast na úrovni 15,5%.

Spotrebiteľská nálada v Nemecku naďalej klesá (tri mesiace za sebou) kvôli novým prísnejším opatreniam spojeným s druhou vlnou koronavírusu. Spotrebitelia sú totiž vystavení tlaku, že môžu prísť o zamestnanie a preto sa snažia šetriť. Podľa inštitútu GfK, ktorý zostavuje index spotrebiteľskej nálady, došlo k poklesu z -6,3 bodu na -7,3 bodu.

Výskumný ústav DIW očakáva, že nemecké hospodárstvo kvôli novým reštrikciám klesne o 1%. V prvom štvrťroku budúceho roka by pokles najväčšej európskej ekonomiky mal byť oveľa väčší. Ekonomická aktivita sa podľa DIW mala začať lepšiť, až po uvoľnení prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

V Spojených štátoch Kongres schválil dlho očakávaný krízový balík v objeme 900 miliárd USD, ktorý má podporiť ekonomiku, ktorá bola tvrdo zasiahnutá covidom-19. Ešte sa čaká na podpis prezidenta Trumpa, ktorý už avizoval, že s týmto balíkom súhlasí a malo by teda ísť už len o formalitu.

Z Británie dorazili pomerne pesimistické správy, že sa objavila nová mutácia koronavírusu, ktorá je ďaleko viac nákazlivá. Podľa BBC sa nová mutácia už vyskytovala v septembri, kedy tvorila zhruba štvrtinu prípadov infekcie. V decembri to už ale boli skoro dve tretiny. Mnoho krajín (medzi nimi i SR) sa preto rozhodlo pre zákaz leteckej prepravy cestujúcich z Británie. Britský premiér Johnson nariadil drastické opatrenia v Londýne aj v južnej časti Anglicka.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.