Ekonomika Veľkej Británie rástla nad očakávania o 16%. Tvrdý brexit a nová mutácia koronavírusu môže spôsobiť prepad

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 23.12.2020

DomovSprávyEkonomika Veľkej Británie rástla nad očakávania o 16%. Tvrdý brexit a nová...

Veľká Británia sa stále nedohodla s Európskou úniou na obchodných vzťahoch po skončení tzv. prechodného obdobia. Najväčšou prekážkou je dohoda ohľadom rybolovu v britských vodách. EÚ totiž požaduje prístup rybolovu v týchto vodách a Británie zase chce obnoviť plnú kontrolu nad právom rybolovu.

Britská ekonomika v treťom štvrťroku zaznamenala medzikvartálny rast o 16%, čo viedlo k čiastočnému anulovaniu prepadu z predchádzajúceho štvrťroku, ktorý bol poznačený dopadmi pandémie. Analytici pritom očakávali miernejší rast na úrovni 15,5%.

Spotrebiteľská nálada v Nemecku naďalej klesá (tri mesiace za sebou) kvôli novým prísnejším opatreniam spojeným s druhou vlnou koronavírusu. Spotrebitelia sú totiž vystavení tlaku, že môžu prísť o zamestnanie a preto sa snažia šetriť. Podľa inštitútu GfK, ktorý zostavuje index spotrebiteľskej nálady, došlo k poklesu z -6,3 bodu na -7,3 bodu.

Výskumný ústav DIW očakáva, že nemecké hospodárstvo kvôli novým reštrikciám klesne o 1%. V prvom štvrťroku budúceho roka by pokles najväčšej európskej ekonomiky mal byť oveľa väčší. Ekonomická aktivita sa podľa DIW mala začať lepšiť, až po uvoľnení prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

V Spojených štátoch Kongres schválil dlho očakávaný krízový balík v objeme 900 miliárd USD, ktorý má podporiť ekonomiku, ktorá bola tvrdo zasiahnutá covidom-19. Ešte sa čaká na podpis prezidenta Trumpa, ktorý už avizoval, že s týmto balíkom súhlasí a malo by teda ísť už len o formalitu.

Z Británie dorazili pomerne pesimistické správy, že sa objavila nová mutácia koronavírusu, ktorá je ďaleko viac nákazlivá. Podľa BBC sa nová mutácia už vyskytovala v septembri, kedy tvorila zhruba štvrtinu prípadov infekcie. V decembri to už ale boli skoro dve tretiny. Mnoho krajín (medzi nimi i SR) sa preto rozhodlo pre zákaz leteckej prepravy cestujúcich z Británie. Britský premiér Johnson nariadil drastické opatrenia v Londýne aj v južnej časti Anglicka.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť