Nastávajúci americký prezident Joe Biden oznámil prvých členov svojej vlády. Ministerkou financií sa má stať Janet Yellenová, ktorá v minulosti vykonávala funkciu guvernérky Fedu . Jednalo by sa tak o prvú ženu, ktorá by zastávala túto funkciu.

Biden tiež plánuje využiť politických skúseností Johna Kerryho, ktorý predtým bol ministrom zahraničných vecí v Obamovej vláde. Tentoraz by však mal mať Kerry na starosť problematiku klimatických zmien.

Donald Trump sa pravdepodobne pomaly začína zmierovať s porážkou v prezidentských voľbách, keďže informoval, že už poveril svoj tím, aby začal s procesom odovzdania prezidentského kresla Bidenovi. Trump tak urobil po tom, čo utrpel ďalšiu právnu porážku ohľadom zle sčítaných hlasoch v Michigane.

Podľa prieskumu vytvoreného inštitútom GfK sa spotrebiteľská dôvera v Nemecku naďalej zhoršuje. Hlavnou príčinou sú novo zavedené reštrikcie spojené s druhou vlnou koronavírusu. Index dôvery sa teda prepadol z -3,2 bodu na -6,7 bodu.

Americká ekonomika zaznamenala v treťom štvrťroku medziročný rast o rekordných 33,1%. Mnoho analytikov sa však domnieva, že v dôsledku uplynutia finančnej pomoci zo strany americkej vlády by sa ekonomika v štvrtom štvrťroku mohla opäť dostať do záporných hodnôt. Prezident Fedu v St. Louis James Bullard však predikuje, že by ekonomika nemala aj tak klesnúť.

Česká koruna po viac ako dvoch rokoch prelomila hodnotu 22 USD / CZK. K posilneniu koruny prispeli správy o nových vakcínach s vysokou úspešnosťou, upokojujúce sa politická situácia v USA po voľbách a tiež zlepšujúce sa epidemiologické podmienky v tuzemsku.

Šéf ČNB Jiří Rusnok informoval, že český bankový sektor je stále stabilný a mal by aj naďalej zvládnuť bez problémov možné nepriaznivé šoky. “Náš bankový sektor je vďaka vankúšom a rezervám vytvoreným v dobrých časoch, naďalej schopný poskytovať úvery firmám aj domácnostiam,” dodal Rusnok.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.