Fed v stredu pristúpil k svojmu druhému po sebe idúcemu zvýšeniu úrokových sadzieb o 0,75 percentuálneho bodu . Snaží sa tak utlmiť nekontrolovateľnú infláciu a predísť recesii. Základná úroková sadzba v Spojených štátoch sa tak dostala do rozpätia 2,25 až 2,5 %. Powell o ďalších krokoch banky nechcel byť na tlačovej konferencii príliš konkrétny. Zdôraznil, že všetko bude závisieť od prichádzajúcich fundamentov.

Nemecký akademik Markus Kerber, ktorý stojí za najväčším súdnym neúspechom Európskej centrálnej banky , zvažuje právne kroky proti novým opatreniam ECB pre dlhopisový trh. Považuje ich za „nehoráznu“ pomoc Taliansku a ďalším zadlženým štátom. Berie si tak na mušku nástroj na ochranu transmisie (Transmission Protection Instrument – ​​TPI), ktorý umožní ECB nakupovať dlhopisy krajín, ktoré sa dostanú pod tlak.

Profesor verejných financií na berlínskej Technickej univerzite uviedol, že tieto potenciálne neobmedzené nákupy dlhu sú zamerané predovšetkým na pomoc Taliansku, ktoré je najväčším dlžníkom v eurozóne. A porušujú vraj pravidlá Európskej únie, ktoré ECB zakazujú financovanie štátov.

Česká ekonomika v druhom štvrťroku tohto roka zaznamenala medziročný rast o 3,6 %. Proti predchádzajúcemu kvartálu bol rast ekonomiky nepatrný (0,2 %). Podľa analytikov však rastu HDP pomohla nízka porovnávacia základňa minulého roka. V nasledujúcich štvrťrokoch predikujú pokles ekonomickej aktivity.

„Napriek dnešnému mierne priaznivejšiemu číslu tak neistota pre ďalší vývoj zostáva extrémne vysoká.“
Jakub Seidler, analytik Českej bankovej asociácie

Z výsledkov prieskumu Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) vyplynulo, že 16 % podnikov plánuje obmedziť svoju produkciu, alebo čiastočne prerušiť obchodné aktivity kvôli prudkému rastu cien energií. Nemecká vláda kvôli nízkym dodávkam plynu z Ruska prikročila v minulom týždni k vyhláseniu stavu výstrahy. Ten predstavuje druhý z troch varovných stupňov krízového plánu pre dodávky plynu.

Americká ekonomika v druhom štvrťroku prekvapivo klesla o 0,9 %. Najväčšia ekonomika sveta dosiahla pokles už druhý štvrťrok za sebou. Tým sa technicky dostala do recesie. Analytici pritom očakávali mierny rast na úrovni 0,5 %. Americký prezident Joe Biden v reakcii na zverejnené dáta poznamenal, že ekonomika sa nachádza na správnej ceste. Predovšetkým vyzdvihol nízku mieru nezamestnanosti a pokračujúci rast spotrebiteľských výdavkov.

„Nie sme v recesii, ale je zrejmé, že rast ekonomiky spomaľuje. Ekonomika sa blíži stagnácii . Pohybuje sa vpred, ale len ťažko.“
Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.