Home Správy Ekonomický rast spomalí, tvrdí Lagardeová. Tesla zverejnila výsledky

Ekonomický rast spomalí, tvrdí Lagardeová. Tesla zverejnila výsledky

0
Ekonomický rast spomalí, tvrdí Lagardeová. Tesla zverejnila výsledky

This content has been archived. It may no longer be relevant

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov. Jednalo sa o prvé navýšenie po 11 rokoch. Týmto krokom ECB dostala depozitnú sadzbu na 0 %, pričom od roku 2014 sa pohybovala v záporných hodnotách. Európsky index Stoxx 600 reagoval pozitívne a uzavrel o 0,3 % v zelených číslach, pričom akcie finančných služieb vzrástli o 2,1 %. Na tlačovej konferencii po oznámení prezidentka ECB Christine Lagardeová uviedla, že s vysokou infláciou je naďalej potrebné počítať.

„Nadmerná výška inflácie je aj naďalej nežiaduca a očakáva sa, že nejaký čas zostane nad naším cieľom. Najnovšie údaje naznačujú spomalenie ekonomického rastu, čo zatemňuje výhľad na druhú polovicu roku 2022 a ďalej.“
Christine Lagardeová, prezidentka ECB

Ruský plyn opäť začal prúdiť do Európy cez plynovod Nord Stream 1. Vo štvrtok popoludní boli dodávky zemného plynu do Nemecka na úrovni 40 % kapacity plynovodu. Obavy z úplnej odstávky dodávok plynu sa tak nenaplnili. Od 11. júla bol plynovod mimo prevádzky a panovali obavy, že vďaka zhoršujúcej sa situácii medzi západom a Ruskom by dodávky nemuseli byť obnovené. Vladimír Putin v tomto týždni vyhlásil, že spoločnosť Gazprom je aj naďalej pripravená plniť svoje záväzky dodávok zemného plynu.

Cena zlata sa v týždni dostala pod hodnotu 1700 USD za trójsku uncu. Zostupná trajektória ťahá XAUUSD na najnižšiu úroveň od augusta 2021. Cenu zlata zaťažili jastrabie postoje centrálnej banky. Vyhliadky na ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb zo strany hlavných centrálnych bánk sa stávajú kľúčovým faktorom, ktorý prispieva k odlivu od nevýnosného zlata.

Spoločnosť Tesla v stredu oznámila štvrťročný pokles tržieb a ziskov. Jej konečné výsledky sa znížili v dôsledku obmedzenia dodávateľského reťazca, inflácie a predĺženej odstávky v Číne. Cena akcií spoločnosti vzrástla po vyhlásení výsledkov až o 4 %. Tesla vygenerovala v druhom štvrťroku tržby 16,9 miliardy USD, čo je pokles z 18,8 miliardy USD v prvom štvrťroku. CEO spoločnosti Elon Musk tiež odhalil, že v tomto štvrťroku Tesla predala 75 % svojich bitcoínov. Boli predané mince za 963 miliónov USD.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.